Avto
187916 ogledov

S 1. novembrom velika sprememba na cestah

Luči BMW
1. november je pred vrati, zato bo ta informacija dobrodošla za vse, ki se odpravljate na sosednjo Hrvaško.

Od 1. novembra pa do 31. marca je na Hrvaškem obvezna uporaba dnevnih/zasenčenih luči. V kolikor jih boste pozabili prižgati, vas lahko doleti globa, in sicer v vrednosti 300 hrvaških kun (približno 40 evrov). Spomnimo: Hrvaška je že pred leti uvedla obvezno uporabno dnevnih luči v zimskem obdobju, ko je precej manj dnevne svetlobe, in sicer so si hrvaški funkcionarji v prenovljenem Zakonu o varnosti v cestnem prometu leta 2019 izbrali obdobje od 1. novembra do 31. marca. 

"Določba 102. člena Zakona o varnosti prometa na cestah Republike Hrvaške določa obvezno uporabo dnevnih luči ali zasenčenih luči na motornih vozilih podnevi, in sicer od 1. novembra do 31. marca," je malce pred 1. novembrom sporočila hrvaška policija. 

Previdnost ni odveč tudi za kolesarje

Še huje vas lahko hrvaška policija udari po žepu, v kolikor ste na kolesu. In glede na trenutne temperature je kolesarjenje na Hrvaškem trenutno zelo mikavno. "Kolesar/ka mora imeti na kolesu od prvega mraka do jutranje zore, pa tudi ob zmanjšani vidljivosti, vsaj eno belo luč na sprednjem in eno rdečo luč na zadnjem delu kolesa. V primeru neupoštevanja tega zakonskega določila se voznik kolesa kaznuje z globo 500 kun (približno 66,5 evra)," opozarjajo hrvaški policisti.

Sicer pa uporaba dnevnih luči za Slovence ne bi smela biti težava na Hrvaškem, saj smo tega dodobra vajeni že iz naših cest, kjer je uporaba dnevnih/zasenčenih luči vseskozi obvezna. Ob tej navadi je zagotovo presenetljivo, koliko evropskih držav po podatkih AMZS-ja še vedno nima uveljavljenih obveznih dnevnih luči tudi podnevi. Med njimi so Avstrija, Nemčija, Italija (uporaba obvezna samo na cestah izven naselij ter ob slabi vidljivosti), Luksemburg, Belgija, Nizozemska, Portugalska, Španija, Grčija in Irska.

Komentarjev 10
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:33 31.oktober 2022.

    Za luči ,če jih podnevi ne vžgeš policaja glih ne moti,še nikoli me niso ustavili,sem iz hrvaške prišel brez luči in policaji še trznijo ne.Če uporabljaš mobitel ,potem te pa zagotovo ne bodo ignorirali,na hrvaškem pa še toliko bolj in tako je prav.

  • dare326 18:17 30.oktober 2022.

    Ha, ha, Hrvati so pred 20 leti kaznovali vsakega, ki je podnevi vozil s prižganimi lučmi. Slo, D, A ... smo plačevali, ker smo bili navajeni od doma, da poskrbimo za varnost.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 17:32 30.oktober 2022.

    Hrvati so, kar se tega tiče, mnogo pametnejši od nas in večine evropskih držav.