Avto
5003 ogledov

Nekateri avti letnika 2020 še vedno "mala malca" za tatove

Mazda CX-30 Mazda
Testiranje razkrilo slabosti v zaščiti tudi tistih avtov, ki so šele dobro prišli na trg.

Pri britanski specializirani tehnični ustanovi Thatcham zadnja leta redno preskušajo zaščito novih avtov pred krajo. Še posebej so pozorni na slabosti brezstičnih sistemov, saj se je prav način kraje signala med naprednimi kriminalci zelo razpasel. O takšnih primerih je že večkrat opozarjala tudi slovenska policija, podrobno smo ga predstavili tudi v članku o ukradenem BMW serije 6.

Parkirišče BTC Neverjetna zgodba Avto Sredi belega dne v BTC v času petih minut ukradli dragocen avto

Tokrat so pri Thatchamu testirali 13 novih avtov na trgu, ki imajo sistem brezstičnega vstopa in zagona prek gumba. Gre za zelo razširjeno opremo v novih avtih, povečini sicer del doplačila ali višje stopnje opreme, pri dražjih avtih pa je standardna.

Na splošnem preizkuševalci ugotavljajo, da so proizvajalci avtov v zadnjih letih pokazali občuten napredek pri zaščiti vozil, a za nekatere med njimi ugotavljajo, da imajo še vedno bistvene varnostne pomanjkljivosti, zaradi katerih naprednim tatovom ne predstavljajo prehude ovire.

Četverica skorajda z odprtimi vrati

Za štiri avte so ugotovili, da še vedno nimajo nikakršnega varnostnega mehanizma za blokado poskusa kraje signala in da je mogoče vsakega od njih razmeroma enostavno ukrasti z "lovljenjem" in preusmeritvijo signala ključa, imajo pa še druge slabosti. To so modeli mazda CX-30, opel/vauxhall corsa, subaru forester in MG HS. Četverica je dobila oznako "slabo".

Pri hyundaiju i10 in tesli model 3 so preizkuševalci raven zaščite pred krajo označili kot "osnovno". Pri tesli so sicer podali pripombo, da uporablja svojstveno tehnologijo odklepanja prek NFC, zato je imuna na napad s preusmeritvijo. Tudi novi mali hyundai ni dovolil kraje signala.

Z oznako "odlično" pa so tokrat označili naslednje modele: BMW X6, BMW 2 gran coupe, land rover discovery sport, mini EV, porsche taycan, škoda superb in toyota supra. Vsi navedeni imajo po ugotovitvi testnikov celostno zaščito pred krajo in ne dovoljujejo napada s preusmeritvijo signala.

Pri Thatchamu so doslej testirali že okoli 40 različnih modelov. Najslabši med njimi je bil suzuki jimny, ki je edini dobil oznako "nedopustno". Jimnyja sicer v tem trenutku ni več mogoče naročiti, saj so ga v Evropi zaradi nedoseganja emisijskih standardov umaknili iz prodaje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vegesria 07:41 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks