Avto
548 ogledov

Nekdaj dragi HUD zasloni prodirajo v cenovno dostopna vozila

Mazda3 Anže Petkovšek
Projekcijski , oziroma head-up, ali HUD zasloni, so se v avtomobile preselili iz vojaških vojnih letal. Danes tehnologijo najdemo tudi v B segmentu vozil (mazda2), poleg premium znamk jih ponuja vse več proizvajalcev vozil (Toyota, Peugeot, Mazda, Renault).

Vozniki imajo zaradi modernih zabavno-informacijskih sistemov vse več informacij na dosegu roke ali po novem kar pred očmi. Ker se vse več informacij pojavlja na ekranih na sredinski konzoli je lahko to za voznika tudi moteče.

Prav zato vse bolj popularni, tudi v cenovno dostopnih vozilih, projekcijski zasloni, ki na posebno steklo ali vetrobransko steklo vozila izrisujejo najrazličnejše podatke pomembne za voznika med vožnjo.

Do nedavnega so bili ti sistemi rezervirani za draga luksuzna vozila, zdaj pa jih v svoja vozila vgrajuje vse več proizvajalcev vozil srednjega razreda, najdemo jih tudi v kompaktnih malih avtomobilih.

Head-up zasloni del višjih paketov opreme ali za doplačilo

BMW čelada | Avtor: BMW BMW
Pri Mazdi head-up zaslon ponujajo za vse svoje modele, od mazde2 do mazde6. V vseh vozilih je sistem identičen, izbere pa ga med 35 do 40 odstotki kupcev Mazdinih vozil v Sloveniji, pojasnjuje Dimitrij Vušnik iz Mazde Slovenija in dodaja, da je treba v povprečju za head-up zaslon, ki je del višjih paketov opreme doplačati okrog 1500 evrov. V znesek pa ni vštet zgolj zaslon pač pa še druga oprema, od zmogljivega ozvočenja, brezstičnega ključa, večja platišča ...

Mazdin head-up projicira podatke na plastičen zaslon, ki ga je mogoče nastavljati po višini. Ima tudi funkcijo samodejnega nastavljana svetilnosti. Na zaslonu se prikazuje hitrost, nastavljena hitrost tempomata, funkcija sistema line assist, navigacijski podatki, aktiven tempomat, SBS (zaviranje v sili).

Head-up zaslon je tudi del nove generacije Renaultovega megana, v svojih modelih jih uporablja Peugeot, Toyota ga ima v starem prisu, zelo izboljšan je v novi generaciji hibrida.

Premium izdelki večji, preglednejši, z več vsebine

Že dolgo head-up zaslone uporabljajo pri BMW in Miniju. Pri BMW Slovenija so pojasnili, da se stranke za head-up zaslon odločijo z nakupom inovacijskega paketa ali navigacijskega paketa, ki vključuje tudi head-up projektor. Doplačilo znaša od 1200 evrov naprej, pri vozilih mini pa prav tako v paketih stane od 633 evrov naprej (pri mini countrymanu in pacemanu ta opcija ni na voljo).

BMW HUD zaslon | Avtor: BMW BMW


Pri BWM se za razliko od Mazde head-up zasloni razlikujejo med modeli. Pri seriji 2 in X1 je head-up projektor premičen in se ob zagonu vozila odpre. Pri modelih višjega cenovnega razreda pa projektor projicira informacije neposredno na vetrobransko vozilo in s tem omogoča še večjo vidljivost in osredotočanje na cesto.

Projekcija v novi seriji 7 je 70 odstotkov večja kot v predhodni izvedbi. Izboljšane so tudi ergonomske lastnosti head-up projektorja, visokokakovostna grafika omogoča tudi 3D prikaz zemljevida, velikost pisave je enostavnejša za branje.

Barvni BMW head-up projektor omogoča barvno projekcijo pomembnih informacij za vožnjo na vetrobransko steklo, s funkcijo dnevnega/nočnega načina prikaza, grafike v 3D za pogled križišč (realističen prikaz zavojev in križišč). Obsega nastavitev s pomočjo upravljalnika iDrive. Prikazuje naslednje informacije: hitrost, navigacijske informacije, objave check control, prometne znake v ustreznih barvah glede na državo (npr. prikaz prepovedi prehitevanja, informacije o omejitvi hitrosti), sporočila (opozoril) iz BMW Night Vision in asistenčnih sistemov za voznika in situacijski razvedrilni in komunikacijski seznami.

Garmin HUD | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban


Pri BMW Slovenija so pojasnili, da so v povprečju v letu 2015 stranke v četrtini primerov ob nakupu novega vozila izbrale tudi head-up projektor, v modelnih serijah višjih razredov pa tudi v do 80 odstotkov.

Projektor tudi pri prenosnih napravah

Head-up zaslon ponujajo tudi ponudniki prenosnih navigacijskih naprav. Garminov sliko oziroma svetlobo usmerja na prozorno folijo na vetrobransko steklo ali pritrjeno reflektorsko lečo. Head-up prejema navigacijske podatke prek povezave bluetooth na pametnem telefonu, kjer je naložena aplikacija Garmin StreetPilot1 ali navigon. Ponuja več navigacijskih podrobnosti od drugih prenosnih zaslonov head-up, vendar jih predstavi na poenostavljen način, ki ne odvrača pozornosti voznika s ceste. Preprosta so tudi usmerjanja za voznike ob zapletenih križiščih in prometnih situacijah. Head-up prikaže zavoje, razdaljo do naslednjega zavoja, trenutno hitrost in omejitev hitrosti ter tudi predviden čas prihoda. Voznikom omogoča tudi, da bodo vedeli, na kateri vozni pas naj zapeljejo ob naslednjem manevru, in jih opozori, ko prekoračijo hitrost. Uporabnike opozarja na morebitne zastoje prometa in prihajajoče lokacije varnostnih kamer. Oster zaslon samodejno prilagodi svetlost tako, da so projekcije v neposredni sončni svetlobi ali ponoči jasno vidne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.