Avto
74 ogledov

Nemci grozijo Britancem: Avtoindustrijo selimo na jug

Proizvodnja golf Profimedias
Predsednik nemškega združenja avtomobilske industrije (VDA) Matthias Wissmann je opozoril, da bodo Neci proizvodnjo avtomobilskih delov preselili na jug, v kolikor Velika Britanija izgubi dostop do enotnega trga v EU. To so posledice brexita, na katere je avtomobilska industrija opozarjala že pred referendumom o izstopu VB iz EU.

Proizvajalci avtomobilov so zaskrbljeni, ker so Britanci na brexitu izglasovali izstop iz Evropske Unije. Britanci so imeli s članstvom dostop do enotnega trga, velika večina avtomobilskih proizvajalcev pa je v zadnjem desetletju ali dveh na Otoku odprla svoje tovarne, ki na leto proizvedjo 1,6 milijona vozil. Predvsem zaradi davčnih olajšav, katere pa po izstopu utegnejo izpuhteti.

Katere države so privlačne?

Uvozne dajatve utegnejo zrasti za deset odstotkov, posledice pa se znajo odražati v višji ceni vozil, nižjih prihodkih in posledično odpuščanjih v avtomobilski industriji.

"Če se bo to zgodilo, bomo proizvodnjo preselili v sredno ali juhovzhodno Evropo. Velika Britanija je za nas pomemben trg, ampak trg EU je še bolj pomemben," je dejal Matthias Wissmann.

S selitvijo je meril na države, kot so Slovaška in Poljska, pa tudi nove članice EU, te niso bile imenovane, so zelo privlačne za nemško avtomobilsko industrijo, piše Reuters.

Komentarjev 3
  • samo.jst 11:22 20.oktober 2016.

    vsak župan misli sam koliko bi lahko iztržil za lastni žep... Nemci pa ne ravno delujejo po takšnem načelu (beri: je več kot dovolj alternativ, da jim ni potrebno)

  • stanko75 10:40 20.oktober 2016.

    Če bi bili naši politiki pametni bi že lobirali za Slovenijo, župani pa ponujali zastonj zemljišče vsaj za prva leta obratovanja. pri nas vsak gleda samo 2 minute naprej namesto na dolgi rok.

  • maresem 08:44 20.oktober 2016.

    Slovenije itak ni zraven... banana država s korupcijo in mafijo na oblasti.