Avto
86 ogledov

Nemci se kvarijo najmanj

Audi A4
1/9
Gregor Prebil
Audi A4 je po ocenah nemške organizacije Dekra, ki se ukvarja s kvaliteto in varnostjo tehničnih izdelkov, najbolj zanesljiv rabljeni avtomobil. Na vrhu pričakovano prevladujejo nemški proizvajalci vozil.

Dekra sestavlja letno poročilo o rabljenih avtomobilih z natančnim ocenjevanjem v osmih razredih vozil in treh razvrstitvah glede na število prevoženih kilometrov.

Poročilo izhaja iz 15 milijonov pregledov, opravljenih na več kot 200 različnih modelih. Pri tem so upoštevane le tipične okvare in nepravilnosti, ki izhajajo iz rabe avtomobila. To so denimo korozija izpušnega sistema ali slabše delovanje vzmeti in blažilnikov, s čimer je mogoče opraviti natančno oceno trajnosti brezhibnega delovanja vozil. Napak, ki so povezane s servisiranjem in vzdrževanjem vozila, kot so obrabljene, oziroma poškodovane pnevmatike ali metlice brisalnikov, se pri tem ne upošteva.

Tako kot pretekla leta, se je tudi pri najnovejših ocenah izkazalo, da imajo avtomobili z manj prevoženimi kilometri bistveno manj napak od tistih z več prevoženimi kilometri. Pri avtomobilih z do 50.000 prevoženimi kilometri je indeks okvar Dekra v povprečju znašal 83.0, pri avtomobilih z od 50.001 do 100.000 prevoženimi kilometri je bil indeks 61,2 pri avtomobilh z od 100.001 do 150.000 kilometrov pa je bil indeks le še 39,1.

„S prevoženimi kilometri raste tudi možnost napak. Če ste pri nakupu rabljenega vozila v dvomih se je vedno dobro upreti na strokovno mnenje,“ pravi visoki predstavnik Dekre Gerd Neumann.

Dekrin naslov zmagovalcev med novimi modeli sta si razdelila Ford C-max in BMW Z4, ki sta v svojih kategorijah dosegla najvišji indeks 97.7, prestižni naslov najbolj zanesljivega vozila v vseh kategorijah skupaj (Best of all classes) pa je z indeksom okvar 87.4 drugič zapored pripadel audiju A4. Na drugo mesto se je z indeksom 86.7 uvrstil mercedes-benz razreda C, na tretje pa z indeksom 86.3 modela znamke Volvo S80 in V70.

Zmagovalce v posameznih kategorijah najdete v fotogaleriji zgoraj.

Komentarjev 2
  • Zima 15:55 03.marec 2013.

    To je poročilo Dekre, nemške organizacije, britanci imajo svoje raziskave, francozi pa svoje ... Itak pa vsak hvali svoje konje...

  • patriot5 13:48 03.marec 2013.

    http://www.zurnal24.si/najbolj-in-najmanj-zanesljivi-enoprostorci-clanek-181847Eden preteklih člankov. Ali je to bolj odvisno kdo kaj napiše.