Avto
10 ogledov

Nemški vinjetni "popust" razburja EU

Avtocesta EPA
Nemški načrt, po katerem nameravajo uvesti vinjete za vse uporabnike avtocest, a domačim voznikom dodaten strošek kompenzirati z nižjimi ostalimi davki, v Bruslju dviga vse več prahu. Avstrija že napovedala protiukrepe.

Nemčija je pred dnevi prišla do salomonske rešitve, kako priti do denarja za uporabo njihovih avtocest. Eden najbolj kontroverznih načrtov vladne koalicije je sprva predvideval, da bodo morali vinjete za uporabo avtocest plačevati zgolj tujci, a so se zaradi silovitega odpora drugih članic EU temu v vladi Angele Merkel odrekli.

Vmes so morali v vladi poslušati še očitke, kako majhni da bodo dejanski dodatni prihodki zaradi vinjet, saj bo potrebna infrastruktura stala ogromno denarja. A z izpolnjevanjem obljube so šli do konca, javnost pa so pred dnevi pomirili z odločitvijo, da bodo nemški vozniki sicer res morali plačati za vinjete, a jim bodo nato ta znesek kompenzirali z nižjimi pristojbinami za registracijo vozil in drugih davkov.

Avstrija skočila v zrak

Tudi ta ukrep pa ni pomiril drugih držav, ki so prepričani, da bodo nemške vinjete še naprej diskriminatorne do tujcev, med najglasnejšimi kritikami pa je Avstrija. Tamkajšnji minister za promet Alois Stöger je tako včeraj v Bruslju na srečanju z ostalimi pristojnimi ministri ob robu zasedanja že načel to tematiko in napovedal že tudi protiukrepe proti sosedi. "Na voljo je kar nekaj pravnih ukrepov, Avstrija bo uporabila vse možna sredstva," je bojevito napovedal, pri tem pa bo gotovo upa tudi na pomoč drugih članic, v prvi vrsti Nizozemske. Marsikdo je namreč prepričan, da nemški načrti ustrezajo pojmu "posredne diskriminacije", poroča AutomobilWoche.

"Če že vpeljete vinjete, potem jih vpeljite tako, da tujci ne bodo diskriminirani," sporoča avstrijski minister.

Komentarjev 2
  • BorutK 10:47 05.december 2014.

    Kaj maš dvojno državljanstvo?

  • SiByte 09:07 05.december 2014.

    Pa kaj jim sopet ne paše zaj ko so se brezplačno vozli je blo vse uredu ko bodo pa kak € morali dati pa so že v luftu. Pa saj bodo namci prav tako morali imeti vinjeto, plačali bodo pa ...prikaži več manj pri registraciji ker bodo razliko plačali z vinjetami.