Avto
2688 ogledov

Nenavadna prometna pravila, če greste z avtom na tuje

Prometni znaki Profimedia
Nekaj pravil iz nam bližnjih držav resnično sodi v kategorijo "kaj za ...?" A so resnična.

Čas počitnic je idealen za roadtripe. A pri tem raje spoštujte prometne predpise države, v kateri se nahajate. Tudi če so po vašem čudni. 

Zbrali smo nekaj nenavadnih pravil, ki veljajo na evropskih cestah, pa zanje verjetno niste vedeli.

V Španiji ne smete voziti v natikačih, kar sicer zveni dokaj logično. Ne smete voziti niti zgoraj goli (brez majice) ali v bundi. Še vedno dokaj logično. V pravilih je zapisano tudi, da ne smete poljubljati sopotnika med vožnjo. In pozor vsi, ki nosite očala ali kontaktne leče - zelo priporočljivo je, da imate pri sebi rezervna očala. Vam pa bodo kot tujcu pogledali skozi prste, če boste imeli v avtu samo en varnostni trikotnik - domačini morajo imeti dva. 

Portugalska ima posebno prometno pravilo glede prevoza koles - zadnji prtljažniki za kolesa so prepovedani! Kolesa je treba dati na streho ali v avto. Tudi pri njih velja priporočilo, da imejte s seboj rezervna očala, v avtu pa ne smete prevažati kanistra z bencinom.

Prtljažnik za kolo | Avtor: Thule Thule

Švica je ža sama po sebi "posebna" država. In tudi v prometu poznajo nekaj nenavadnih pravil. Lahko dobite kazen, če boste z vrati zaloputnili po 22. uri. In avta v Švici nikar ne perite z visokotlačnim čistilnikom, je preprosto prepovedano. V nedeljo v državi velja kup dodatnih pravil, tudi popolna prepoved pranja avtov. Švicarji ne pobirajo avtoštoparjev, je prepovedano.

V Italiji morate uporabljati trobljo na avtu, če peljete poškodovano ali resno bolno osebo. Pri tem vam ni treba spoštovati omejitev hitrosti.

Danska zahteva, da kot kolesar pred vsakim ustavljanjem to nakažete z visoko dvignjeno roko. Torej podobno kot pri zavijanju. V tej državi lahko že za rahlo preseženo vrednost alkohola v krvi končate v zaporu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 08:43 05.avgust 2022.

    če bi pri nas uvedli danske predpise za kolesarje je v tednu dni ali pol kolesarske slovenije na urgenci ali pa v arestu. in menda nekje ne smete avta vozit v "štiklah", je pa tudi pri nas prepovedano vozit s ...prikaži več slušalkami na obeh ušesih, ampak samo za avtomobilste, kolesarjem je vse dovoljeno.. tud zaletet se v avto,ker ga ne vidijo ker bulijo v mobi med vožnjo, poslušajo bogve, kaj, pa še noge na pedalih imajo bolj tako, ker so v japonkah in podbnih šlapah, ki niso niti za kopalnico, kaj šele za