Avto
20 ogledov

(Ne)odgovorni in zavarovani

Zavarovanci po eni prijavljeni škodi v zavarovalnem letu nazadujejo za tri premi Žurnal24 main
Kazen. Krivec nesreče pade za tri premijske razrede. AO in AO+ 15 odstotkov dražja.

Da je treba za volan trezen, spočit in ustrezno obut, ve vsak voznik. Kaj pa če se nesreča zgodi? Kaj pokriva obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO) in kaj AO+ ter ali je možno skleniti še katero nezgodno zavarovanje za voznika in potnike?

Voznik brez kritja
Z zavarovanjem AO je voznik zavarovan pred izgubo lastnega premoženja, to pomeni, da mu ni treba plačati škode. Namesto njega jo pokrije zavarovalnica, pravijo pri Adriaticu Slovenici.

Popusti za zavarovanja AO
Cene. Popuste ponujajo pri večini zavarovalnic. Najvišji segajo do 20 odstotkov, le tisti v obliki bonusov lahko znašajo do 60 odstotkov. Večinoma jih ponujajo mladim družinam, sicer pa tudi na določeno starost voznika, na stalnost, na gotovinsko plačilo (v enkratnem znesku), članom Gasilske zveze Slovenije in denimo voznikom z opravljenim tečajem varne vožnje. Ponujajo pa jih tudi invalidom in za brezškodna dogajanja.

Če se zgodi prometna nesreča, pa so iz zavarovalnega kritja izključene poškodbe voznika, če je ta odgovoren za nastanek nesreče, dodajajo pri Zavarovalnici Tilia.

 

"Sem povzročitelj"
Če bi voznik želel biti zavarovan za telesne poškodbe tudi tedaj, kadar nesrečo povzroči sam, mora skleniti vsaj zavarovanje AO+, pravijo pri Generaliju. Pri Adriaticu Slovenici dodajajo, da so, če voznik umre, do zavarovalnine upravičeni zavarovančevi svojci, kriti pa so tudi pogrebni stroški.

Krivcu dražje zavarovanje
Sicer pri zavarovalnicah opozarjajo, da če se uveljavlja škoda iz zavarovanja AO+ ali AO, zavarovanec pade tri premijske razrede nižje (za 15 odstotkov). To pomeni, da sta zavarovanji AO in AO+ toliko dražji.

Dodatno zavarovanje
Zavarovalnice ponujajo tudi nezgodna zavarovanja za sopotnike ne glede na to, kdo nesrečo povzroči. "Zavarovanje je vezano na zavarovano vozilo. Višina premije je odvisna od zavarovalne vsote, števila registriranih sedežev in vrste vozila," pravijo pri zavarovalnici Grawe. Pri Generaliju denimo znaša neto premija od enega do 62 evrov. Pri Adriaticu Slovenici izpostavljajo pomembnost nezgodnega zavarovanja za sopotnike, saj so ti zavarovani za dogovorjeno zavarovalno vsoto in za izbrana kritja (invalidnost, smrt, dnevno nadomestilo in/ali stroški zdravljenja).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.