Avto
49 ogledov

"Nezakonita dovoljenja je treba razveljaviti"

Vozniško dovoljenje Jaka Dimc
Minister Virant pravi, da je treba nezakonito pridobljena vozniška dovoljenja čim prej razveljaviti. Ministrstvo za infrastrukturo mora upravnim enotam v zvezi s tem izdati navodila.

"Ob zadnji aferi, ko je bilo prodanih večje število vozniških dovoljenj - po nekaterih ocenah celo 1500 in več - in izdano večje število lažnih potrdil o opravljenih obveznih varnih vožnjah, se postavlja vprašanje, zakaj policija v predkazenskem postopku ni zasegla lažnih listin in osumljencem takoj preprečila udeležbo v cestnem prometu," je v vprašanju poudaril poslanec SDS Dragutin Mate.

Potrebujejo navodila

Po Virantovih besedah upravne enote potrebujejo ustrezna navodila, da bodo lahko na pravno korekten način razveljavila vozniška dovoljenja. Kot je dejal, bi bilo narobe, če bi z razveljavitvijo čakali do pravnomočnosti sodb. Minister je tudi pojasnil, da policija v zvezi s tem ne more nič narediti, saj lahko le zaseže dokumentacijo, ki je potrebna kot dokaz v kazenskem postopku.

"Ta vozniška dovoljenja pa ne bodo imela nobene posebne vrednosti v dokaznem postopku, zaradi tega, ker so bila izdana na podlagi lažnih navedb," je še opozoril Virant.

Zaradi afere ovadenih 26 ljudi

Policisti so sicer do konca oktobra ovadili 26 ljudi, ki naj bi med drugim prodajali vozniška dovoljenja. Ugotovili so tudi, da je bilo pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1200 primerih izdano potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav te niso bile opravljene.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je zaradi afere odredil nadzor tako na agenciji za promet kot tudi na direktoratu za promet, dogajanje pa je označil za nedopustno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.