Avto
66926 ogledov

Nič več varnostnih trikotnikov, uvaja se naprava V16 ...

Svetlobna naprava V16 Proizvajalec
Prva evropska država je že potrdila uvedbo posebne geolokacijske svetlobne naprave, ki jo bo v primeru okvare ali nesreče aktiviral voznik. Varnostni trikotnik pri njih s tem odhaja v zgodovino.

Španija bo s 1. januarjem 2026 uvedla veliko novost na svoje ceste, v skladu s katero bo točno vedela za lokacijo vsakega okvarjenega vozila na cesti.

Kot pravi nova kraljeva uredba, bodo morala biti vozila od navedenega datuma opremljena s posebno napravo, ki ob aktivaciji oddaja močno oranžno svetlobo, hkrati pa se prek podatkovnega omrežja poveže z upravo za nadzor prometa in sporoči svojo lokacijo.

Naprava V16, kot se imenuje, bo tako vidno obveščala ostale udeležence, da ima uporabnik vozila težave. Še posebej ponoči bo vidnost bistveno boljša kot v primeru trikotnika, takšno vozilo se bo videlo do en kilometer daleč. Prav tako odpade potreba po tem, da voznik pri montaži trikotnika zapušča vozilo, kar lahko predstavlja nevarnost zanj in druge udeležence. 

Hkrati pa bo naprava vsakih 100 sekund oddala signal z lokacijo vozila. Ta signal bo takoj prišel do sodobnih avtov, ki so povezani v podatkovno omrežje. 

Naprava V16 bo obvezna za vsa v Španiji registrirana vozila. Uporabnik poleg nabave naprave ne bo imel drugih stroškov, saj bo predplačniško že vključena najmanj 12-letna povezljivost na splet. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Kmodri 18:51 21.september 2023.

    Odlično. Policija bo spet kasirala!

  • rd2dmk2 18:49 21.september 2023.

    ok.. hm.. bateries not included......naj se jebejo s to napravo in 12 letnim predplačilom na internet. ... a veste kolk pride naročnina na internet dons takole na mesec ? recimo en pocen hot paket. dejte no mir s nekimi kretenskimi ...prikaži veči novotarijami. žarnico znam zamenjat. ZNAM. kjer kol na kerem kol avtu. mogoče s malo muje. ampak led .. e to pa.. se neha. že pri nakupu nove. torej, ko boš rabu tisto pizdarijo bodo pa baterije prazne. p.s. ne pozabit, avto bo v okvari, crknu akumulator.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:38 21.september 2023.

    Ha, ha, ha..., pogruntal so nekaj s čimer mora biti opremljena delovna mehanizacija, ki je vključena v cestni promet že "100 let"!