Avto
237 ogledov

Nič več zavarovanj za bolečine v vratu po nesreči

Volvo V60 Žurnal24 main
Pok. Ojoj, moj vrat, kako boli! Zavarovalnicam bo zaradi množičnih goljufij kmalu prepovedano izplačevanje nadomestil v primerih lahkih poškodb pri prometnih trkih.

Na žalost ne v Sloveniji, temveč le v Veliki Britaniji. Tamkajšnje pravosodno ministrstvo (!) se je odločilo za potezo, ki naj bi britanskim davkoplačevalcem prinesla kar za milijardo funtov (1,35 milijarde evrov) prihrankov na leto, kar se bo poznalo tudi v nižjih premijah zavarovalnin, menda preračunano okoli 100 evrov na leto po polici.

Tako kot v Sloveniji so tudi v Veliki Britaniji poskusi goljufij pri zahtevkih za lažje telesne poškodbe v prometu med zelo pogostimi, saj je marsikdaj težko dokazati, ali je sploh prišlo do prave poškodbe, denimo vratnih vretenc. 

V Veliki Britaniji torej v primeru poškodb tipa "whiplash" poškodovanim ne bodo več izplačevali denarja. A ne gre za kakšen ukrep proti človekim pravicam, saj bodo imeli resnično poškodovani v zameno na voljo povsem brezplačno rehabilitacijo.

"Imamo resen namen uničiti kulturo goljufanja in močno pretiranih zahtevkov pri zavarovalninah na področju motornih vozil, zaradi česar morajo lastniki vozil danes plačevati višje premije, da se z njimi poplačajo lažne zahtevke drugih," je v predstavitvi ideje po navajanju Daily Maila dejal pravosodni minister Edward Lord Faulks. "Takšno kulturo pretiravanja še dodatno krepi industrija, ki spodbuja pretirane zavarovalne zahtevke," je ošvrknil razne specializirane odvetniške družbe, ki sicer z agresivnim oglaševanjem tipa "poravnava" niso neznanka niti v Sloveniji. 

Pri nas si raje najprej pravilno namestite sedež

Pričakujete v Sloveniji takšno idejo? Do takrat si raje pravilno namestite sedež v avtu - naslonjalo mora biti čimbolj pokončno, s hrbtom bodite naslonjeni nanj, prav tako mora biti glava ves čas naslonjena na vzglavnik, ki mora biti nastavljen tako, da podpira celotno glavo. To je najboljša zaščita pred bolečinami in tudi po več let trajajočimi težavami, ki so posledica nepričakovanih naletov od zadaj (whiplash).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zdrej 12:27 31.december 2015.

    Na žalost. To pa tvori neskončni krog, ko marikdo reče "saj je zavarovanje drago, pa ga je treba koristit" in izkoristi za tisto, kar mu nekako ne pripada. In potem zopet zavarovalnice dvignejo premije.

  • max 10:11 31.december 2015.

    Klasika, zdaj smo usi udarjeni zarad parih goljufov. Isto ko pri tajkunih,za katere usi plačujemo oni pa v toplih krajih.

  • YaKo 09:17 31.december 2015.

    Pa tudi premije pri nas ne bodo zato nič cenejše.