Avto
71 ogledov

Nina Jerančič pomagala podirati rekorde

Mazda6
1/4
Mazda
Nina Jerančič je bila med najzaslužnejšimi za Mazdino podiranje rekordov pretekli vikend. Tri mazde so med 24-urno vožnjo podrle 20 rekordov, tudi tistega v povprečni hitrosti.

Tri limuzinske mazda6 s skyactive-D 2,2 dizelskim motorjem in močjo 129 kW (175 KM) so preteklo nedeljo zaključile 24-urni maraton na ovalu ATP Papenburg v Nemčiji.

Ekipe je skupno sestavljalo 23 voznikov. V vsakem avtomobilu je bil vsaj en profesionalni dirkač, ostali so bili novinarji in ljubitelji avtomobilov, izbrani v posebnem natečaju v sedmih evropskih državah. Njihov glavni cilj je bila zrušitev hitrostnega rekorda, ki je veljal za serijske dizelske avtomobile v vožnji na 24 ur in je doslej znašal 209,824 km/h. 

Rekord so presegli vsi trije avtomobili. Avto številka 1 je dosegel povprečje 221,072 km/h, za dosežek pa je bila med najbolj zaslužnimi slovenska dirkačica Nina Jerančič, ki je bila edina ženska med vozniki. Tudi ostala dva avtomobila sta bila zelo hitra, saj je povprečna hitrost "najpočasnejšega" po 24 urah odstopala le za 0,89 km/h. 

Po 300 kilometrov s polnim plinom

Vozila so v 24 urah prevozila več kot 5.300 ur, mazde pa so se na uro in pol ustavljale le zaradi menjave voznika in dotakanja goriva. Voznik je nato nadaljeval s polnim plinom naslednjih 300 kilometrov. 

Pri tem niso smeli voziti v zavetrju, hkrati pa so morali z izredno natančnostjo slediti paraboličnim zavojem na koncu ovala, da ne bi izgubljali hitrosti. Dodatno nevarnost je predstavljal občasno močan veter, možen nalet  živali in nevihta tik pred koncem. 

Poleg 24-urnega hitrostnega povprečja so med drugim padli tudi rekordi Fie na 12, šest in eno uro vožnjo, pa na prevoženih 5.000 in tisoč kilometrov, na 10 kilometrov, na kilometer ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.