Avto
5731 ogledov

Nissan X-trail: Najbolj prodajan mestni terenec s še naprednejšimi tehnologijami

Nissan X-trail
1/21
Nissan
Nissan je posodobil svojega velikega mestnega terenca X-traila, ki lahko naenkrat pelje kar sedem oseb. Zdaj je oblikovno pomlajen, še bolj praktičen ter tehnično izpopolnjen z naprednimi sistemi za pomoč pri vožnji, kar bodo znali vozniki ceniti tako v mestu kot izven asfaltiranih cest.

Nissan X-trail je uspešnica kjerkoli se pojavi, tako v ZDA, kjer ga prodajajo pod imenom Rogue, kot v Evropi, kjer ima v drugi generaciji vlogo večjega brata najbolj uspešnega evropskega križanca Nissan Qashqaija, za razliko od katerega lahko v prostorni kabini ponuja še dodatna dva sedeža in še večji prtljažnik. Nissan je do zdaj prodal že več kot 3,7 milijona X-trailov. Toliko mestnih terencev, katerim popularnost še kar strmo narašča tudi pri nas, ni prodal še noben drug proizvajalec.

Stalno rast prodaje pri Nissanu zagotavljajo s posodobitvami, tako oblikovnimi, kot tehničnimi, vključno s sodobnimi motorji, s čimer X-trail upravičuje številko 1 v svetovnem merilu in zopet v svoj segment vnaša revolucionarno vsebino.

Nissan X-trail | Avtor: Nissan Nissan

Rezultat bo voznikom všeč

Pri X-trailu je bilo vodilo inženirjev narediti še bolj čustven in privlačen avtomobil, izboljšati kakovost potovalne kabine in izboljšati vozne lastnosti. Pri razvoju so se neposredno obrnili na lastnike X-traila in jih povprašali, kaj bi bilo treba prenoviti in izboljšati, kaj dodati in česa se ne dotikati. Tudi zato bo rezultat voznikom še toliko bolj všeč.

Nissan X-trail je po prenovi nedvomno bolj vpadljiv in prestižen, saj je na karoseriji opazno več kroma in svetleče plastike, krom najdemo tudi na pragovih vrat ter novih materialov v notranjosti. V usnje je odeta armaturna plošča in prostor med prednjima sedežema. V ospredju je Nissanova “V-motion” sprednja maska, ki še poudarja mišičasto postavo, novi žarometi v led tehnologiji pa ne le, da svetijo bolje, pač pa svetijo tudi v ovinek in dinamično sledijo vozilu glede na njegovo hitrost in krmiljenje.

Nissan X-trail | Avtor: Nissan Nissan

Še večji prtljažnik

Usnje v notranjosti je lahko dvobarvno, sistem gretja sedežev tudi na zadnji klopi poskrbi, da nas v neogretem avtomobilu v mrzlih jutrih ne bo več zeblo.

Oblikovne spremembe zunanjosti so ga še nekoliko povečale. Za 15 litrov je večji prtljažnik, v katerega zdaj spravimo kar za 565 litrov prtljage. Druga vrsta sedežev je vzdolžno pomična za 13 centimetrov, sedeže pa je možno poklopiti tudi naprej. Prtljažnik je možno povečati na kar 1996 litrov! Novi X-trail ima tudi pametni predalni sistem, ki omogoča devet različnih postavitev polic in pregrad, ki vključujejo tudi skrivni predal. Tudi zaradi bolj kompaktnega volana ima voznik občutek, da vozi še bolj dinamičen X-trail, kot je bilo to pravilo do zdaj.

Nissan X-trail | Avtor: Nissan Nissan

Tehnično dovršen

Novost pri X-trailu je opremska različica N-connecta, ki nagovarja kupce, ki so osredotočeni na vozne tehnologije in praktičnost. Kot že do sedaj vključuje prepoznavno Nissanovo tehnologijo 360-stopinjski pogled na okolico vozila (Arround View Monitor), ki dokazano zmanjšuje tveganje za nesrečo na parkiriščih in drugih prostorsko omejenih mestih, večpredstavnostni sistem Nissan Connect s satelitsko navigacijo z zaslonom na dotik, satelitski radio DAB je serijski, reprodukcija zvoka pa vrhunska, saj Nissan po novem sodeluje tudi s priznanim proizvajalcem audio sistemov Bose. Dobil je še pametni ključ za prostoročni vstop v vozilo (nosite ga kar v žepu in sam odklepa in zaklepa vrata vozila) in zagon motorja, strešna nosilca, prednje in zadnje parkirne senzorje ter prostoročno odpiranje in zapiranje prtljažnika - oboje lahko storimo tudi z zamahom noge pod zadnji odbijač. Med drugim X-trail po novem prepoznava nevarnost trkov s pešci in opozarja na nevarnost prečnega prometa pri vzvratni vožnji, kar pomeni, da boste na zaslonu vozila vizualno in glasovno opozorjeni, da se vam ob vzvratnem zapuščanju parkirnega prostora s strani približuje drugo vozilo. Novost je tudi sistem za zadrževanje vozila na klančini, ki zadrži avtomobil na mestu, dokler varno ne speljete z mesta.

Nissan X-trail | Avtor: Nissan Nissan

Tudi polavtonomna vožnja

Revolucija na področju udobja in varnosti pa je nova tehnologija Nissanove inteligentne mobilnosti, s katero Nissan stopa proti prihodnosti brez emisij in smrtnih žrtev. X-trail bo še letos na voljo s tehnologijo avtonomne vožnje ProPILOT, ki bo kupcem pomagala pri krmiljenju, pospeševanju in zaviranju na enem pasu na avtocesti. Sistem polavtonomne vožnje deluje na principu treh tehnologij. Pametnega aktivnega tempomata, ki sam vzdržuje razdaljo do vozila spredaj, sistema za prometne zastoje „traffic jam pilot“ in sistema „lane assist“, ki preprečuje, da bi vozilo brez vključenega smernega kazalca zapustilo vozni pas. Vključen je tudi sistem za prometne zastoje, ki od 0 do 60 km/h nadzoruje hitrost vozila pred vami do same zaustavitve vozila spredaj. S pomočjo CVT menjalnika vozilo opremljeno s tehnologijo ProPilot tudi samo spelje.

Nissan X-trail | Avtor: Nissan Nissan

Prenovljeni Nissan X-trail bi tako lahko označili predvsem kot otroka evolucije, ki je zaradi izboljšanih zmogljivosti, praktičnosti, pametnih rešitev na eni in celo revolucionarnih rešitev, na drugi strani še vabljivejši za ljubitelje kompaktnih mestnih terencev.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.