Avto
8 ogledov

Nov zvok za audije

1/17
Žurnal24 main
Električni avtomobili so do hitrosti 25 km/h človeku praktično neslišni. Pri prekoračitvi te hitrosti jih je zaradi upora zraka in trenja pnevmatik ob podlago moč slišati.

Zvok električnih avtomobilov predstavlja velike težave za ljudi, ki slabše slišijo, vidijo, ali pa so slepi. Pri prehodu ceste se slepi popolnoma zanašajo na zvok motorja. Glede na to, da so elektromotorji v primerjavi z agregati z notranjim izgorevanjem v popolnosti neslišni, je zgolj vprašanje časa, kdaj bodo sprejeti zakoni, da morajo elektromotorji med vožnjo oddajati določen zvok.

In kakšen zvok naj bi oddajali? Pri Audiju so v zadnjem času obsedeni z akustiko. Ekipa inženirjev na čelu z dr. Ralfom Kunkelom za zaprtimi vrati razvija zvok audijevih motorjev v prihodnosti, ki se bodo razlikovali od vseh drugih avtomobilov. "Zvoki, ki jih uporabljajo za vesoljske ladje v filmih spominjajo na avtomobilske, a so drugačni," pravi Kunkel in zaključuje: "Če želite slišati, kakšen bo zvok audijevih motorjev v prihodnosti, je dovolj, da si predvajate film Jaz, Robot, v katerem Will Smith upravlja z audijem RSQ."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.