Avto
10397 ogledov

Nova, do zdaj najbolj strupena cestna policijska stroja

Nova BMW vozila avtocestne policije
1/10
Policija
Avtocestna policija prevzela štiri nova, visoko zmogljiva vozila.

Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana s sedežem v Kompoljah je danes v uporabo dobila dve novi patruljni vozili BMW 550i xDrive in dve motorni kolesi BMW R 1250 RT.

Nova BMW vozila avtocestne policije | Avtor: Policija Policija

Visoki zmogljivi patruljni vozili in motorni kolesi so namenjeni za še učinkovitejši pregon kršiteljev na avtocestah. Vozila so visoko zmogljiva in bodo namenjena odkrivanju in preprečevanju najhujših prekrškov in kaznivih dejanj na avtocestnem omrežju, so pojasnili na policiji. Obenem bodo policisti na avtocesti z niimi še bolj vidni in prisotni in bodo še lažje ter učinkoviteje preprečevali prekrške in kazniva dejanja, predvsem pa bo pregon kršiteljev in storilcec varnejši, tako za policiste kot tudi ostale udeležence v cestnem prometu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Nova BMW vozila avtocestne policije | Avtor: Policija Policija

Ujeli že 8.190 kršitev

Po ustanovitvi Uprave avtocestne policije v začetku leta je 1. junija 2021 začela delovati njena prva specializirana enota, in sicer Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana (v nadaljevanju: SEAP Ljubljana). Sprva je z delom v SEAP Ljubljana začelo 41 izkušenih operativnih policistov. Enota pa se je kadrovsko še popolnjevala in danes šteje 49 zaposlenih. Dokaz, da je bila njena ustanovitev zaradi zagotavljanja varnosti na avtocesti potrebna, je obravnavanih kar 8.190 kršitev cestnoprometnih predpisov v le prvih štirih mesecih njenega delovanja.

Nova BMW vozila avtocestne policije | Avtor: Policija Policija

Gre za letošnji prvi nakup vozil Ministrstva za notranje zadeve za potrebe avtocestne policije. Med vozili izstopata motorni vozili znamke BMW, tipa M550 xDrive, saj takšnih vozil slovenska policija doslej še ni imela. Na policiji pravijo, da gre za zmogljivejši vozili s štirikolesnim pogonom, športnim podvozjem, svojo visoko hitrost pa razvijeta zelo hitro, prav tako imata vse potrebne asistenčne sisteme.

Nova BMW vozila avtocestne policije | Avtor: Policija Policija

Med zelo pogostimi kršitvami, ki jih policisti ugotavljajo v nadzorih avtocestnega prometa, so vožnja na prekratki varnosti razdalji, prehitra vožnja in nepravilno prehitevanje, pri tovornih vozilih pa predvsem tehnična neustreznost in preobremenjenost ter kršitve časa trajanja vožnje.

Skupno je MNZ v letošnjem letu sklenilo pogodbo za nakup kar 357 vozil in 342 vozil za operativni najem.

Komentarjev 4
 • Avatar Antikrist
  Antikrist 21:26 12.november 2021.

  Marš hojsarji v tri p...e m.....e!

 • QSprm 18:36 12.november 2021.

  AC enota visoko usposobljenih inkasantov je presezek bolestnih umotvorov te falange rezimskih placancev. Na najbolj varnem delu cestnega omrezja je bilo vec kot nujno postavit posebno enoto pateticnih pozerjev. Kot da uni navadni ne zmorejo na ac. Davkoplacevalci jih oblacijo ...prikaži večo in se placujejo te epsko oslarije, medtem ko je pa 100 postelj vesoljna tezava in nepremagljiva ovira. Dobrodosli v novi nori normalnosti talibanisticnega rezima.

 • porko2 17:59 12.november 2021.

  Ma kje je ta policija? Že par mesecev nakladate o novih vozilih, kamiono šleperji pa vsako jutro vozijo po prehitevalnem pasu od Postojne do Ljubljane.