Avto
2025 ogledov

Novi audi je pozoren do voznika

audi na ces Audi
Audi je na sejem CES v Las Vegas pripeljal študijo audi AI:ME, s katero predstavlja še en pogled na prihodnjo popolnoma avtomatizirano in do potnikov prijazno mobilnost.

Pravijo, da so z avtomatiziranim študijskim avtomobilom predstavili "tretji bivalni prostor", ki se bo v vsakdanjiku pridružil stanovanju in pisarniu, pozna pa tudi želje in potrebe svojih uporabnikov.

audi na ces | Avtor: Audi Audi

Zgolj s pomočjo očesnega stika lahko potniki denimo intuitivno komunicirajo s študijskim avtomobilom in mu ukažejo, naj jim naroči priljubljeno jed ali kaj podobnega, lahko pa zgolj uživajo v sproščujočih dejavnostih.

Naočniki za navidezno realnost jim lahko pričarajo virtualni polet nad spektakularno gorsko pokrajino, tehnologija pa navidezno vsebino tudi neprestano prilagaja gibanju vozila. Kot pravijo pri Audiju, se lahko potniki zato v avtomobilu povsem sprostijo in med vožnjo pobegnejo pred živčnim vsakdanjikom.

audi na ces | Avtor: Audi Audi

Samostojno razmišljanje

Audi AI:ME je sposoben tudi samostojnega razmišljanja in celo čustvenih odzivov. Ker pozna uporabnika in njegove navade, s pomočjo umetne inteligence in inteligentnih funkcij povečuje potnikovo varnost, udobje in dobro počutje.

Navigacijski sistem, ki je sposoben sprotnega učenja in ga pozna že obstoječi Audijev komunikacijski vmesnik MMI, priljubljene destinacije shrani v spomin in jih poveže s časom dneva in trenutno prometno situacijo ter na osnovi zbranih podatkov celo samostojno izbira cilje vožnje.

V prihodnje bo avtomobil analiziral tudi druge podatke o potniku in jih popolnoma integriral v vozno izkušnjo.

audi na ces | Avtor: Audi Audi

3D projekcija

Audi poleg študije predstavlja tudi tridmenzionalni projekcijski zaslon z obogateno resničnostjo, ki ga je razvil v sodelovanju s Samsungom. Predvajana slika je sestavljena iz dveh projekcij, ki se simultano prikazujeta posameznemu vsakemu očesu posebej in se v voznikovem pogledu združita v tridimenzionalno sliko.

Projekcija bo denimo uporabna pri prikazu navigacijske naprave, kjer se bo vozniku prikazala puščica, ki se bo postavila natanko na križišče, kjer mora zaviti. Projekcija bo omogočala tudi pogled brez potrebe po prilagajanju fokusa in bo s tem pripomogla k voznikovi sproščenosti med vožnjo.

audi na ces | Avtor: Audi Audi

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.