Avto
11030 ogledov

Novi avtomobili na slovenskih cestah v letu 2021

Avtomobilski ključi Continental
Pripravili smo pregled avtomobilskih novosti na slovenskih cestah v letu 2021. To bo prav gotovo eno prelomnih let, saj je prvič zaznan trend množičnega prehoda na električno mobilnost.

Že konec leta 2020 je najavil novo dobo, dobo elektrifikacije. Še bolj prelomno pa bo za elektrificirana vozila leto 2021. Tako velikega števila 100-odstotno električnih novosti do zdaj še ni bilo. Če so leta 2020 številne znamke sploh prvič ponudile električni model, večina že ima v ponudbi elektrificirane modele, se pravi vsaj hibride (mehke ali prave) in priključne hibride, pa bo nabor električnih vozil v letu 2021 še veliko bogatejši v vseh segmentih vozil. Pestra pa bo ponudba tudi na področju klasičnih novosti. Na enem mestu smo zbrali nove in prenovljene modele, ki bodo zapeljali na slovenske ceste v letu 2021.

Polestar 2 električni avto | Avtor: Polestar Polestar

Alfa Romeo

Oba najbolj pomembna modela znamke, giulia in stelvio, sta na trgu že nekaj časa v prenovljeni izvedbi, tudi zaradi korona krize pa po novem letu prihajata tudi na slovenske ceste. Med letom pričakujemo nekaj posebnih izvedenk obeh modelov, bistveno pa je, da bosta tako giulia kot stelvio že konec leta 2021 pri nas v prenovljeni podobi.

Audi

Pri Audiju bo leto 2021 skoraj v popolnosti v znamenju črke Q, ki bo precej naelektrena. Prenovljena modela Q2 in Q5 prihajata na ceste že januarja. Ofenziva E-tronov, torej električnih Audijevih modelov, sledi od drugega kvartala leta naprej. Aprila pričakujemo trivarni kupe e-tron GT. V dolžino meri podobno kot audi A7 skoraj pet metrov, a je s 138 centimetri višine nižji, kar je bil pri električnem avtu z baterijami v dnu še dodaten oblikovalski izziv. Junija oziroma septembra sledita Q4 e-tron in Q4 e-tron sportback. Klasični in kupejevski električni SUV, ki velikostno sega med Q3 in Q5, torej kompaktne SUV-je.

Audi Q2 | Avtor: Audi Audi

Audi e-tron GT | Avtor: Audi Audi
Audi Q4 sportback e-tron | Avtor: Audi Audi

BMW

Bavarci bodo že januarja udarili s pomembno električno novostjo, kompaktnim križancem iX3 460 kilometrov dosega v skladu s ciklusom WLTP. Marca sledi serija 4 cabrio, še isti mesec pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji črke M, saj prihajata M3 in M4. BMW bo v letu 2021 predstavil še dve pomembni električni novosti, in sicer iX in i4. Neuradno pa si lahko obetamo še prihod prenovljenega enoprostorca serije 2 active tourer, prenova naj bi doletela tudi serijo 2 coupe.

Bogato leto bo tudi v programu BMW Motorrad, kjer bodo predstavili naslednje motocikle: R 1250 GS, R 1250 GSA, R 1250 RT, R 18 Classic, M 1000 RR, S 1000 R, G 310 R.

BMW iX3 | Avtor: BMW BMW
BMW iX | Avtor: BMW BMW
BMW M3 in M4 | Avtor: BMW BMW

Citroën

Februarja prihaja najbolj pomembna Citroënova novost leta, nova generacija C4, ki ni vel klasična kompaktna limuzina, ampak bolj križanec kupejevskih linij. Kot smo spoznali že pri nekaterih koncernskih sorodnikih bo že od začetka na voljo tudi v 100-odstotno električni različici ë-C4. Elektrika se seli tudi na področje lahkih gospodarskih vozil, kjer bo Citroën marca predstavil ë-jumpy furgon in ë-jumpy kombi pa tudi ë-spacetourerja. Spomladi bo uradno predstavljen novi C5, ki pa v prodajne salone prihaja čez leto dni. Septembra si lahko obetao še prenovljeni C3 aircross in električnega ë-berlinga.

Citroën C4 | Avtor: Citroën Citroën
Citroen ë-jumpy | Avtor: Citroën Citroën

Cupra 

Pri španski znamki športnih vozil, ki se je je osamosvojila in ni več Seat, pričakujemo cupro formentor PHEV priključni hibrid s sistemsko močjo 180 kW (245 KM) in 50 kilometrov električnega dosega, pa prihaja že marca. In pa seveda električni el born.

Cupra formentor | Avtor: Cupra Cupra

cupra el-born | Avtor: Cupra Cupra

Dacia

Romunska znamka v francoskem lastništvu Renaulta z nestrpnostjo pričakuje leto 2021, ko bo predstavljena nova generacija sandera. Ta bo predstavljala nov korak naprej tudi v krepitvi imidža. Prihaja že januarja, kot tudi različica sandero stepway. Junija sledi prenovljeni duster, septembra pa povsem električni nizkocenovnik dacia spring z dosegom 200 kilometrov.

Dacia sandero | Avtor: Dacia Dacia
dacia spring electric | Avtor: Dacia Dacia

DS

Premijska znamka koncerna PSA je obljubila, da bo vsako leto predstavila en nov model. Letos marca ali aprila k nam prihaja francoska predsedniška limuzina DS 9, ki bo popestrila dogajanja tudi na področju managerskih vozil pri nas, zelo pomemben mejnik za znamko pa bo tudi februar, ko bo uradno predstavljen križanec DS 4, ki v prodajne salone predvideno prihaja oktobra 2021.

DS 9, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles
DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

Fiat

Fiat sicer ne bo ponudil nobenega povsem novega imena, bo pa ponudil dolgo pričakovani električni fiat 500e, ki bo večji kot klasični 500, predvsem pa bo zanimiv 3+1 model, s štirimi vrati - dodatnimi na desnem boku, ki bo dopolnil klasično 3-vratno izvedbo. Z večjo baterijo obljublja doseg z enim polnjenjem prevozi 320 kilometrov. Pričakujemo tudi prenovljenega tipa, tako kombilimuzino kot karavana in nekaj posebnih serij uveljavljenih modelov znamke.

Fiat 500e | Avtor: Fiat Fiat

Ford

Ford bo predstavil novosti tako na področju osebnih vozil kot lahkih gospodarskih vozil. V Slovenijo najpozneje konec prvega kvartala prihaja veliki SUV explorer, pa tudi hibridna kuga. Mustang Mach 1 električni Mach-E sta predvidena za konec leta, v drugem kvartalu pa pričakujemo športno izvedenko pume ST. Enoprostorca S-MAX in galaxy bosta v prvem kvartalu leta na voljo tudi kot hibrida.

Kar zadeva gospodarski program je načrt sledeč: ranger šasija v začetku drugega kvartala, custom nugget v začetku tretjega kvartala, prihajajo še priključno hibridni custom PHEV, custom active & trail in transit 5T.

Ford explorer | Avtor: Ford Ford
Ford puma ST | Avtor: Ford Ford
ford mustang mach-E | Avtor: Ford Ford

Honda

Honda bo v letu 2021 predstavila posebno serijo CR-V sportline, največja novost pa bo model crosstar, ki je izvedenka jazza, vendar pa v korist pro-terenskega videza dodaja robustnejše elemente na karoseriji in povečan odmik od tal in bo po HR-V drugi mali križanec v paleti. Konec leta utegnemo videti še prenovljeni model civica.

Honda CR-V sportline | Avtor: Honda Honda

Hyundai

Hyundaijeve novosti za 2021 bodo po vrstni naslednje. Januarja prihaja prenovljena kona, najprej v klasični izvedbi, nato pa še kot hibrid in spomladi tudi predvsem električni model. Spomladi prihaja priključno hibridna različica novega tucsona, ki bo na voljo tudi v dinamični verziji N-Line, Hkrati bo na voljo tudi prenovljeni športnik I30 N. Februarja prihaja prenovljeni SUV santa-fe, poleti pa i20 N-line. Prav tako poleti pričakujemo veliko novost, model bayon, ki bo najcenejši križanec v Hyundaijevi ponudbi. Jeseni prihaja še ioniq 5. Ioniq pravzaprav postaja samostojna električna znamka znotraj Hyundaija.

hyundai kona | Avtor: Hyundai Hyundai

Hyundai Ioniq | Avtor: Hyundai Hyundai

Hyundai bayon | Avtor: Hyundai Hyundai

Jaguar

Pri Jaguarju nadaljujejo elektrifikacijo svojega voznega parka. V prvem kvartalu k nam prihajajo prenovljeni E-pace in F-pace, oba v PHEV različici priključnega hibrida. V tretjem kvartalu prihaja še prenovljeni jaguar XJ.

Prenovljeni jaguar e-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

Jeep

Kompaktni SUV renegade bo konec leta dobil hibridno različico. V tretjem kvartalu prihaja prenovljeni compass, sredi leta pa bo wrangler na voljo tudi kot priključni hibrid.  Jeep gladiator pa je poltovornjak, ki izvira iz modela wrangler unlimited.

jeep renegade in compass 4xe | Avtor: Jeep Jeep

Kia

Pri Kii so v Sloveniji zaradi korone konkretno spremenili časovnico predstavljanja novih modelov. Izboljšanega stonica in ria prodajali takoj, ko bodo odprti saloni. Velika novost bo novi sorento, ki k nam predvidoma prihaja spomladi. Kia naj bi sredi leta predstavila tudi električnega križanca.

Kia sorento | Avtor: Kia Kia

Land Rover

Pri premijskem proizvajalcu Land Roverju bodo v prvem kvartalu leta predstavili prenovljenega discoveryja, ki mu bo sledil defender kot priključni hibrid. Napovedana je tudi prenova velarja.

Lexus

Pri premijski japonski znamki se bo leto začelo s prenovljeno managersko limuzino LS, z novostmi bolj bogat pa bo zadnji kvartal leta, ko pričakujemo novi NX, prenovljeni ES in povsem električno izvedenko model UX EV.

lexus UX 300e | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Mazda

Pri japonskem proizvajalcu vozil je leto zatišja, kar zadeva modelske novosti.  Edina prava novost bo MX-30 z dodanim wanklovim motorjem, ki bo deloval kot podaljševalnik dosega električnega modela- K nam prihaja proti koncu leta 2021. Manjša prenova se sicer napoveduje tudi za CX-5.

Mazda MX-30 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mercedes-Benz

Nemški premijec gre v električno ofenzivo. A morda največja novost bo vseeno njihova limuzina, slavni razred S, ki bo tehnično napreden kot še nikoli, predvsem na področju asistenčnih sistemov in samostojne vožnje. Prihaja že januarja, ko pričakujemo tudi električni velikoprostorec EQV in električni dostavnik eVito tourer. Že februarja sledi električni kompaktni terenec EQC, marca pa iz programa LGV evito furgon in eSprinter furgon. Aprila prihaja prenovljeni tovornjak actros, junija pa manjši elektirčni EQA. Sledi peta generacija razreda C, ki bo na voljo kot limuzina in karavan. Avgusta prihaja prenovljeni štirivratni kupe GT, septembra električni ectros, oktobra pa še avtobus citan. November je rezerviran za prenovljeni CLS in še en električni SUV, EQB. Za zaključek leta sledi še prestižna električna limuzina EQS.

nercedes-benz razred S | Avtor: Daimler Daimler
mercedes-benz EQV 300 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič
Mercedes EQC | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

MG

MG je v kitajski lasti. Pri nas smo že spoznali električnega športnega terenca MG ZS EV, zdaj pa je na vrsti karavanski MG 5 s 578-litrskim prtljažnikom in prav tako električnim motorjem.

MG 5 SW | Avtor: MG MG

Mini

Leto zatišja, ko v prvi polovici leta pričakujemo le prenovljeni osnovni model.

Mitsubishi

Znamka je napovedala umik z evropskega trga, a so si le nekoliko premislili. Pri nas pričakujemo posebno serijo poltovornjaka L200, ki so jo poimenovali warrior, v Evropo pa prihaja tudi priključni hibrid eclipse.

Mitsubishi L200 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nissan

Letnica 2021 bo za Nissan zelo pomembna in težko pričakovana, saj predstavljajo povsem novo generacijo svojega favorita med SUV-ji qashqaija, to se bo pri nas zgodilo predvidoma junija. Še letos utegnemo dočakali tudi novi električni SUV ariya, s katerim želijo Japonci pokazati svoje dolgoletne izkušnje z izdelovanjem električnih vozil.

Nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan
Nissan ariya | Avtor: Nissan Nissan

Opel

Pri Oplu so se v imenih svojih vozil znebili črke X. Najprej bo januarja na naše ceste zapeljal prenovljeni crossland, nato še povsem nova mokka, ki bo na voljo tudi kot 100-odstotno električni model mokka electric. V tretjem kvartalu leta prihaja grandland, prav tako brez črke X v imenu, konec leta pa še ena pomembna novost, povsem nova generacija astre. Vmes še dve električni novosti iz programa LGV, in sicer combo-e in vivaro-e.

Opel crossland X | Avtor: Opel Opel
Opel mokka | Avtor: Opel Opel

Peugeot

Francozi bodo januar pri nas zaznamovali s prenovljenima športnima terencema 3008 in 5008. Februarja se začenja proizvodnja 508 PSE, ki bo imel kar 265 kilovatov moči (360 KM) in bo na voljo kot limuzina in karavan. Aprila prihajata expert furgon in električni e-expert kombi, septembra pa še električni e-rifter. Vrhunec bo konec leta, ko prihaja povsem nova generacija peugeota 308.

Peugeot 3008 | Avtor: Peugeot Peugeot
Peugeot 508 PSE | Avtor: Peugeot Peugeot
Peugeot e-expert, električno vozilo, LGV | Avtor: Peugeot Peugeot

Porsche

Začetek leta bo v znamenju 911 GT3, poletje pa bo zaznamoval 911 GTS. Spomladi si lahko obetamo osnovni model električnega taycana z zadnjim pogonom, prav tako spomladi prihaja taycan CUV (Cross Turismo), ki je neke vrste terenec s karavanskim zadkom.

Porsche taycan | Avtor: Porsche Porsche

Renault

Novosti bodo začele prihajati aprila. Najprej express in prenovljeni trafic. Junija prihaja kupejevski križanec megane conquest, ki velja za eno največjih Renaultovih novosti. Še večja naj bi bila težko pričakovana nova generacija kangooja, ki ga bodo pri Renaultu ponudili v potniški in tovorni izvedbi. Šušlja se, da bi lahko konec leta pričakali tudi električnega megana.

renault kangoo | Avtor: Renault Renault

Renault conquest | Avtor: Renault Renault

renault trafic | Avtor: Renault Renault

Seat

Tudi pri Seatu ne bodo mirovali. Marca pričakujemo priključno hibridni športni SUV tarraco, junija pa prenovljeni ibizo in arono.

Seat Tarraco e-HYBRID | Avtor: Seat Seat

Subaru

Novost je XV e-boxer. Črka e pri kompaktnem križancu je blagi hibridni pogonski sklop. Kasneje sledi še predstavitev outbacka.

Suzuki

Iz Suzukija so nam sporočili, da lahko v zadnjem kvartalu leta pričakujemo novega SX4 S-crossa.

Škoda

Električni kompaktni model enyaq iV k nam prihaja meseca marca, s čimer Škoda napoveduje pravi začetek svoje električne ofenzive v prihodnjih letih. Večina novosti bo sicer k nam prišla po poletju. Septembra prenovljeni SUV kodiaq, decembra še prenovljeni manjši SUV karoq. November bo rezerviran za novo fabio četrte generacije.

Škoda enyaq iV | Avtor: Škoda Škoda

Toyota

Za začetek prihaja veliki SUV highlander, ki mu sledi prenovljena limuzina camry. Sredi leta pričakujemo električni družinski model proace city EV, sredi leta prihaja še povsem nov model yaris cross, seveda tudi hibrid, s čimer se yaris podaja med križance. Jeseni še nekaj za ljubitelje drifta, Toyota je namreč prenovila GT 86, prihaja pa tudi priključno hibridni RAV4. Šušlja se tudi o večjem električnem SUV-ju.

Toyota highlander | Avtor: Toyota Toyota
Toyota yaris cross | Avtor: Toyota Toyota
Toyota RAV4 plug-in hybrid | Avtor: Toyota Toyota

Volkswagen

V Wolfsburgu nadaljujejo svojo preporazbo v proizvajalca eletrični vozil, saj bodo pri nas že januarja predstavili električni SUV ID.4, decembra pa sledi še uporabni kupe ID.5. Oktobra lahko pričakujemo prenovljenega pola, oktobra pa prenovljenega tiguana allspace. Prihaja tudi T7 multivan.

Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Volvo

Volvo bo ponudil precej novih izvedenk aktualnih različic. Največja novost je prvi električni SUV Volvo XC40 P8 recharge, ki ga poganjata dva elektromotorja s skupno 300 kW moči (408 KM). Pri nas ga pričakujemo marca, jeseni pa sledi še XC40 E coupe.

Volvo XC40 recharge | Avtor: Volvo Volvo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.