Avto
96043 ogledov

Novo glede vozniških in prometnih dovoljenj!

Vozniško dovoljenje Andrej Leban
Vlada je spremenila doslej veljavni odlok, to velja po novem.

Vlada je na sinočnji dopisni seji izdala odlok, ki podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj do 17. junija. Do takrat je podaljšala tudi veljavnost prometnih dovoljenj, medtem ko bo prepoved izvajanja tehničnih pregledov do 17. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po dopisni seji vlade.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Sloveniji, ki ga je sinoči izdala vlada, do 17. maja prepoveduje opravljanje nekaterih dejavnosti s področja voznikov in vozil. To so med drugim šole vožnje, pooblaščene organizacije in izvajalci zdravstvene dejavnosti.

Z odlokom se podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških kvalifikacijah. Veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi prepovedi iz tega odloka potečejo od 18. marca do 17. maja, se podaljša do 17. junija. Do takrat se podaljša tudi veljavnost izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki potečejo od 21. marca do 17. maja.

Podaljšanja ADR certifikatov o usposobljenosti voznika se s tem odlokom ne ureja, saj se je njihovo podaljšanje uredilo v večstranskem sporazumu, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo podpisalo 20. marca.

Do sredine maja še brez tehničnih, prometne veljajo do sredine junija

Vlada je tudi spremenila odlok o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Sloveniji, ki je veljavnost prometnih dovoljenj vključno z zavarovanjem motornih vozil podaljšal do 16. maja.

Z novim odlokom se začasna prepoved izvajanja tehničnih pregledov podaljšuje do 17. maja, veljavnost prometnih dovoljenj pa do 17. junija.

Pozor: plačati morate celotno dajatev, ne glede na zamik

Odlok določa tudi, da se mora letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu kljub podaljšanju veljavnosti prometnih dovoljenj plačati od datuma poteka veljavnosti, kot je to navedeno na prometnem dovoljenju.

Če letna dajatev ni obračunana v postopku ponovnega podaljšanja veljavnosti prometnega dovoljenja, jo obračuna Direkcija RS za infrastrukturo, ki za ta namen pridobi podatke iz evidence registriranih vozil.

Če znesek obračunane dajatve za odjavljeno vozilo ni plačan ali ni plačan v celoti, direkcija pošlje predlog za izvršbo organu, pristojnemu za izterjavo davčnih obveznosti. 

Vsa nova pravila začnejo veljati z današnjim dnem. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • kapibara 13:13 04.maj 2020.

    13. avgust.. do takrat bode že vse cokom pokom ponovno laufalo.. pa še brez gužve..

  • SonnyBlack 17:47 01.maj 2020.

    drzava si zeli imet dolznike...da jim sistem kot ga imajo nastavljenega,sploh funkcionira...

  • optimist11 20:11 16.april 2020.

    Cestnine ne bom plačeval prej kot opravim tehnični pregled. Naj se dogovorijo z DARSOM saj vinjete ne morem koristiti.