Avto
50380 ogledov

Novost: v primeru prehitre vožnje trajen odvzem avta

Radar hitrost prehitra vožnja merilnik hitrosti Policija
Odslej bo hude kršitelje prometnih predpisov močno bolelo: v Avstriji jim bodo lahko začasno ali pa kar trajno odvzeli vozilo in ga prodali na dražbi.

Avstrijska policija bo lahko voznikom v primeru skrajnih prekoračitev hitrosti poleg vozniškega dovoljenja zasegla tudi njihov avtomobil, je navedeno v sklepu, ki ga je v sredo sprejel spodnji dom avstrijskega zveznega parlamenta. Ukrep, ki bo prav tako dovoljeval prodajo zaseženega vozila na dražbi, naj bi v veljavo stopil predvidoma marca 2024, poroča STA.

V skladu z zakonom bo policija lahko voznikom, ki prekoračijo hitrost za več kot 60 kilometrov na uro v naselju ali 70 kilometrov na uro izven naselja, na kraju začasno odvzela osebno vozilo.

"Obstaja hitrost, pri kateri avtomobil lahko postane orožje. Temu bomo sedaj naredili konec in zagotovili, da bo v prihodnje storilcem kaznivih dejanj njihovo orožje takoj in trajno odvzeto iz rok."

Ministrica Leonore Gewessler

Če bi se izkazalo, da je voznik v Avstriji že prej tako močno prekoračil omejitev hitrosti, pa bi lahko njegov avtomobil dokončno zasegli in ga tudi prodali na dražbi.

Po besedah avstrijske ministrice za okolje, podnebje, transport in energijo Leonore Gewessler je ključen ukrep za pogosto prehitre voznike prav odvzem njihovih avtomobilov, poroča nemški časnik Die Zeit.

"Obstaja hitrost, pri kateri avtomobil lahko postane orožje. Temu bomo sedaj naredili konec in zagotovili, da bo v prihodnje storilcem kaznivih dejanj njihovo orožje takoj in trajno odvzeto iz rok," je še dodala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Lotus 23:30 09.julij 2023.

    Loulo prav imaš, slovenčki pojma nimajo o vožnji, pravilih in strpnosti na prvem mestu, vsaj polovica kot praviś

  • rolando 11:20 07.julij 2023.

    Edino pravilno, pa ne samo to tudi počasne na prehitevalnem pasu je treba v roke vzet

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:12 07.julij 2023.

    Jaz sem pričakovala da bodo vsa avtomobilska podjetja z vrhunskim znanjem umestila elektroniko, ki bo zaznala omejitev hitrosti in samodejno blokirala hitrost, tako pa vidimo, da spreminjajo samo dizajn, vse mogoče dodatke za varnost, le hitrosti ne znajo omejit ! ...prikaži več Slabo za voznika in potem takšni ukrepi, logično, avto za vedno odvzet, pa vozniško tudi.