Avto
13779 ogledov

Oblikovalec kar sam predčasno razkril najnovejšega golfa

Uradne skice prenovljene osme generacije volkswagen golfa
1/4
Instagram
Volkswagen z uradnimi skicami najavlja prihod prenovljenega golfa. Skice je na Instagramu delil kar Volkswagnov šef oblikovanja Andreas Mindt.

Ker je premiera prenovljenega Volkswagnovega golfa tik pred vrati, je vodja oblikovanja pri VW Andreas Mindt na Instagramu delil prve uradne skice prenovljene različice. Vidna je nova zasnova žarometov. Tudi zadnje luči so posodobljene z motivom v obliki slikovnih pik, ki smo ga imeli možnost spoznati tudi obiskovalci Sejma zabavne elektronike CES v Las Vegasu v začetku leta 2024.

Uradne skice prenovljene osme generacije volkswagen golfa | Avtor: Instagram Instagram

Bolj subtilna je tudi zasnova sprednje rešetke za zrak. Skica prikazuje tudi pravokotne izpuhe. Prenovljeni golf bo premierno prikazan 50 let po predstavitvi prve generacije. Ko je Volkswagen leta 1974 predstavil prvega golfa in s tem naslednika legendarnega hrošča, je bila to avtomobilska revolucija: s pogonom na sprednji kolesi (namesto motorja v zadku) ter prilagodljivo celostno zasnovo zaradi velikega pokrova prtljažnika in zložljivega naslona zadnjih sedežev.

Uradne skice prenovljene osme generacije volkswagen golfa | Avtor: Instagram Instagram

Poleg tega je preprost dizajn z ravnimi linijami izpod peresa Giorgetta Giugiara prispeval k uvedbi novega oblikovalskega sloga pri Volkswagnu, ki se je nadaljeval tudi pri njegovih naslednikih. Golf je hitro postal pravi "volkswagen", ljudski avto, prvi milijon vozil pa je bil prodan že leta 1976. Do zdaj je bilo dobavljenih že 37 milijonov vozil. S tem je kompaktni avtomobil postal najuspešnejši evropski avto, najbolje prodajani Volkswagen vseh časov – in prava ikona.

Uradne skice prenovljene osme generacije volkswagen golfa | Avtor: Instagram Instagram

Poleg stilskih sprememb bo nova različica dobila tudi revidirane fizične gumbe namesto kontroverznega haptičnega ukazovanja. Kabina bo imela korist od inovativne umetne inteligence ChatGPT, ki ga podpira Cerence Chat Pro. Pri Volkswagnu so v Las Vegasu na CES pojasnili, da je v glasovno asistenco IDA integriran avtomatski klepetalnik ChatGPT, ki temelji na umetni inteligenci. V prihodnje bodo lahko kupci vseh Volkswagnovih modelov, ki so opremljeni z glasovno asistenco IDA, uporabljali čedalje obširnejšo bazo podatkov umetne inteligence, si med vožnjo predvajali glasno branje iskanih vsebin in z avtom komunicirali z uporabo naravnega govora. Podlaga nove funkcije je program Cerence Chat Pro tehnološkega partnerja Cerence Inc. Volkswagen je prvi velikoserijski proizvajalec, ki bo v drugem četrtletju leta 2024 na prvih trgih in v številnih modelih serijsko ponudil ChatGPT.
Novi avtomatski klepetalnik bo v povezavi z najnovejšo generacijo infotainmenta na voljo v naslednjih modelih: ID.72, ID.5, ID.4, ID.3, novem tiguanu, novem passatu in prenovljenem golfu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Fredi34 12:47 22.januar 2024.

    Se pravi enak kot 6tka 7ka in 8ka. ko jih vidiš na cesti moraš šubler v roke vzet da razbereš razlike.

  • andrej084 11:01 22.januar 2024.

    Oblikovalci so se izčrpali,..

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:59 22.januar 2024.

    Lepši kot prejšnji,mašina pa 2.0 TDI 150KM,pa bo šel za med