Avto
19 ogledov

Od 19 mostov se obnavljata komaj dva

Delna zapora mosta, Prestranek Anže Petkovšek
Prva dva mostova, ki jih je zaprlo katastrofalno vzdrževanje v zadnjih letih, bosta do oktobra že obnovljena, a po Sloveniji na denar za obnovo nujno čaka še 17 mostovih, na katerih je omejen promet.

Gradbena dela za rekonstrukcijo mostu čez Pivko v Prestranku v dolžini 4,67 kilometra in izgradnjo nadomestnega mostu čez Socko pri Skrlinovem gradu v dolžini 1,35 kilometra, na katerih je Direkcija RS za ceste zaradi dotrajanosti v začetku leta omejila promet, potekajo skladno s časovnim načrtom. Končali naj bi jih septembra oz. oktobra.

Na direkciji za ceste so konec junija za STA pojasnili, da je na državnih cestah v slabem in zelo slabem stanju več kot 300 premostitvenih objektov, za katere bi v naslednjih petih letih potrebovali približno od 120 do 150 milijonov evrov, odvisno od tega, ali gre za začasne rešitve za vzpostavitev prevoznosti ali za trajno sanacijo.

Zaradi dotrajanosti in pomanjkanja denarja za obnovo je direkcija januarja omejila promet na 15 mostovih po državi. Po ostrem protestu avtoprevoznikov in gospodarstvenikov, ki bi zaradi omejitev utrpeli škodo, je država za obnovo dveh mostov - v Prestranku in pri Skrlinovem gradu - vendarle našla denar.

Gradbena dela potekajo v skladu z načrti. Na mostu v Prestranku so vgradili začasni nadomestni most Mabey, ojačali so mostno konstrukcijo, vgradili armiranobetonsko ploščo ter razširili nosilno konstrukcijo cestišča. Izvajalec del trenutno izvaja vgradnjo hidroizolacije. V času rekonstrukcije objekta preko Pivke so uvedli dvosmerni promet, pri čemer promet v eno smer poteka preko obstoječega mostu, v drugo smer pa preko začasnega jeklenega montažnega mostu Mabey.

Gradbena dela za rekonstrukcijo mostu v Prestranku, ki jih izvaja podjetje Rafael iz Sevnice, bodo zaključili predvidoma septembra letos, gradbena dela pa po pogodbi znašajo 362.526,66 evra.

Na mostu pri Skrlinovem gradu so prav tako preusmerili promet, ki poteka po obvozni cesti ob objektu in brez omejitev. Tu so v teku dela na samem objektu.

Za izgradnjo nadomestnega mostu čez Socko so izbrali ponudbo podjetja VOC Celje v vrednosti 547.369,45 evra, gradbena dela pa bodo zaključena oktobra letos.

Direkcija za ceste se sicer sooča s pomanjkanjem sredstev. Potem ko je konec junija ostala praktično brez sredstev za nujno vzdrževanje državnih cest, sta ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter finančno ministrstvo dosegla dogovor o prerazporeditvi sredstev od porabe letnih dajatev za uporabo vozil, v skladu s katerim so sredstva za vzdrževanje cest zagotovljena do oktobra. Rešitev za november in december še ni znana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.