Avto
192 ogledov

Od kubikov državi 20 milijonov

Avtomobili grafika Žurnal24grafika
Registracija vozila. Zvišanje letne dajatve že 1. novembra. Sreča za male. Za najmočnejše avtomobile po novem namesto 194 kar 500 evrov, lastniki večine puntov in cliov bodo plačali 6,5 evra več.

Letna dajatev, ki jo plačamo ob registraciji, se bo povprečno podražila za 20 odstotkov, in sicer že 1. novembra, ne šele po novem letu. Da se bo zvišala, je minister za finance Janez Šušteršič napovedal že ob sprejetju proračunov za naslednji dve leti, danes pa so na spletni strani vlade objavili predlog uredbe s tabelo.

Še letos bo tako v državni proračun dodatno kapnilo 3,7 milijona evrov, v celotnem prihodnjem letu pa bodo lastniki motornih vozil plačali za 19,5 milijona evrov več dajatev kot letos. V prejšnjih letih je bilo v enem letu te dajatve za okrog 110 milijonov evrov.

Požrešneži, pozor!

Zdajšnjo kategorijo nad 2.500 kubičnih centimetrov bodo razdelili na razrede od 2.500 do tri tisoč, od tri tisoč do štiri tisoč in nad štiri tisoč. V zadnji spadajo denimo najmočnejši audiji A8 in Q7, BMW-ji 750 in porsche cayenne GTS, za katere se bo dajatev zvišala za 2,6-krat. Skupaj je pri nas okrog tri tisoč takšnih vozil. V razred med tri tisoč in štiri tisoč kubičnimi centimetri bo padlo nekaj več kot štiri tisoč vozil, med drugim porsche 911, osnovni cayenne, range rover in večina audijev Q7. Zanje se bo dajatev podvojila s 194 na 400 evrov. Nekoliko na boljšem bodo vozniki večjih dizlov, BMW 5 in audijev A6, ki imajo prostornino med 2.500 in tri tisoč kubičnimi centimetri; plačevali bodo le 50 evrov več.

Največ passati in lagune

Lastniki večine dizlov, passatov, insignij in lagun, ki imajo prostornino od 1.801 do 2.500 kubičnih centimetrov, bodo namesto 108 evrov plačevali četrtino več, 135 evrov. Njihov skupni prispevek bo največji, 43,5 milijona evrov v prihodnjem letu ali 8,8 milijona več kot letos.

Lastniki golfov, meganov, focusov in aster (od 1.350 do 1.800 kubičnih centimetrov) bodo plačevali 13 evrov več. V to skupino spada skoraj pol milijona vozil ali polovica vseh. Lastniki večine puntov in cliov bodo namesto 48,5 po novem plačevali 55 evrov, kar je 6,5 evra ali 13 odstotkov več.

Vpliv bo, a ne takoj

“Takojšnjega vpliva na prodajo ta dvig ne bo imel, lahko pa ga bo imel na ravnanje ljudi v prihodnosti. Večji vpliv je imel dvig davka na motorna vozila, ki je v nekaterih višjih segmentih prodajo razpolovil. Višji davki se prenesejo na kupce, zmanjšajo potrošnjo, tako da na koncu država pobere še manj davkov,” ocenjuje Gregor Mauko, direktor Toyote Slovenija in predsednik sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.

Tudi motoristi in tovornjaki

Višja dajatev se bo plačevala tudi za motorje. Nad tisoč kubičnih centimetrov se bo podražila za 40 odstotkov (z 21,53 na 30 evrov), za motorje do 125 kubičnih centimetrov pa za 11 odstotkov (z 10,79 na 12 evrov).

Približno za 20 odstotkov naj bi se podražila tudi dajatev za avtobuse in tovornjake. “S podražitvijo nismo bili seznanjeni. Poskusili jo bomo preprečiti tako kot pred dvema letoma,” je povedal Robert Sever iz Združenja za promet. Za tovornjak euro 5 je zdaj znašala 925 evrov, po novem bi okrog 200 evrov več. “V skupnih stroških se ne zdi veliko, toda v časih, ko so cene na meji rentabilnosti in prevoznin ni mogoče zvišati, je tudi to težava,” pravi Sever.

Komentarjev 11
  • ursulinko 15:46 18.oktober 2012.

    Sixpower...glede učenja slovenščine.....škoda besed zgubljat s tabo.....In kako REVEŽI z starimi avtomobili natankajo svojega 4.0??? HALO???Aja z 10 evrčki........

  • Sixpower 13:41 17.oktober 2012.

    "Pare na Sunce"??? Vsaj slovensko se nauči. Pa kaj si zavisten, če ima nekdo velik avto z velikim motorjem? Nikakršno razkošje ni imeti 15 let star avto vreden nekaj tisoč evrov samo zato, ker ima 4.0l motor. Saj zato ...prikaži večo pa je v Slo tako, kot je! Navadne državljane obirajo in privijajo z vse mogočimi davki in dajatvami, medtem, ko razni tajkuni in direktorji propadle NLB in Adrie Arways in celotna podjetja živijo nanaš račun. Fino ne! Kar naj še kaj obdavčijo in potem naj na višino vseh davkov, ki jih plača posameznik obračunajo še dodaten davek. Saj kaj pa smo drugega, kot ničvredni hlapci.

  • ursulinko 11:42 17.oktober 2012.

    Ja pare na sunce....ne pa sam u pleh.....da se vidijo velka kola!!! Pa majhen picek... v hlačah.....zato pa velika kola!!! Nek se vidi razkoš...........