Avto
3617 ogledov

Od leta 2020 v vseh vozilih morda najpomembnejša novost do zdaj v avtomobilski industriji

vožnja zaviranje
Leta 2020 bo moral imeti vsak nov avtomobil vgrajeno pomembno funkcijo, ki bo povečala varnost v prometu. Sistem lahko enačimo z obvezno uvedbo varnostnega pasu.

EU in Japonska sta podprli osnutek Uredbe o naprednih sistemih za zaviranje v sili (AEBS) za nove avtomobile in lahka gospodarska vozila, ki začne veljati leta 2020. 

City AEB Slovenci Avto Samodejno zaviranje za Slovence velikokrat še španska vas

Uredba bo uvedla stroge in usklajene zahteve za samodejno zaviranje v sili pri hitrostih do 60 km/h. Zakonodajalci verjamejo, da bo nova tehnologija, ki bo postala obvezna v novih avtomobilih pomembno vplivala na varnost v prometu in znatno zmanjšala število mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah.

AEB sistem samodejno zaviranje | Avtor: Mazda Mazda

To je novi leaf Avto Nissan leaf omogoča zaviranje in pospeševanje z eno stopalko

"Aktivira zavoro, da prepreči prometno nesrečo. Sistem ne bo vozil vozila, zaviral bo," je povedal predstavnik Evropske komisije Združenih narodov za Evropo (UNECE) Jean Rodriguez in dodal, da starejših vozil ne bo treba dodatno opremiti.
Japonska in EU se strinjata, da bo novi sistem AEBS postal obvezen, kar pomeni, da bo vsako leto s tem obveznim sistemom opremljenih več kot 15 milijonov vozil.

Trening varne vožnje motoristov Na motorju! Avto Ta znamka bo prva uvedla samodejno zaviranje na motorjih

V državah EU so leta 2016 zabeležili 9.500 mrtvih v prometnih nesrečah, od tega je bilo 40 odstotkov pešcev.

Komentarjev 4
  • Albatroz 17:35 13.februar 2019.

    VW 2 nerabi tega ker je njegov pospešek preslabi in še Ruži da ga slošijo vsi v radiusu 200m in bo laufal še naslednjih 50 let brez elektronike

  • Vozniček 16:35 13.februar 2019.

    Končno, a prepozno za nekaj tisoč žrtev.

Sorodne novice