Avto
3340 ogledov

Od ponedeljka po celotnem mestu le 30 km/h!

Promet v Parizu Profimedia
Francoska prestolnica v radikalni korak za izboljšanje onesnaženja in hrupa ter v spodbudo alternativnim načinom transporta.

V Parizu se od ponedeljka naprej lahko vozila po ulicah peljejo z največ 30 km/h. Mestne oblasti so ukrep sprejele že julija, potem ko so opravile široko javno razpravo. 11-milijonsko mesto, ena največjih evropskih prestolnic, bo na ta način postalo varnejše, tišje in manj umazano, hkrati pa bo meščane spodbudilo, da bodo več hodili, uporabljali kolesa ali javni transport. "To ni ukrep proti avtomobilom," je ob tem zatrdil podžupan David Belliard. "Želimo pa omejiti uporabo za najbolj nujna potovanja." 

Že doslej je po izračunih kar v 60 odstotkih mesta veljala omejitev 30 km/h, sedaj bo praktično celotno mesto enotna cona 30. Izvzetih je le nekaj glavnih aort, med drugim Elizejske poljane. 

Pariz pa se je na spremembo dobro pripravil, saj je pod aktualno županjo Anne Hidalgo zgradil kilometre novih kolesarskih poti, prepovedal stare dizle in velik predel v bližini Sene že razglasil za območlje brez vozil. Zmanjšalo se je tudi število parkirnih mest. 

Kot poroča Reuters, bo policija v prvih nekaj tednih še popustljiva pri spremljanju kršitev, nato pa bo uvedla strog nadzor. V Franciji imajo omejitev 30 km/h že tudi mesta Bordeaux, Strasbourg in Toulouse.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 10:25 02.september 2021.

    Avto pri 30/h zagotovo troši več in torej bolj onesnažuje, saj mora voziti v nižji prestavi! Na hrupu ( v dB) pa se tudi nič ne pozna, le dlje časa ga slišiš, ko gre mimo.

  • sandi76 09:27 02.september 2021.

    Če bi se to zgodilo pri nas, bi na cestah takoj videli skupino ljudi s plakati o omejevanju osebne svobode gibanja :)