Avto
5854 ogledov

Odslej bodo avti nosili oznako za Nm

Cadillac sixteen Cadillac
No, to pa je poteza. Prva velika znamka je napovedala, da bo na zadek avtov dodajala značko z navorom, ne pa več prostornine ali moči motorja.

Znamka avtomobilov Cadillac bo znački, ki je doslej nakazovala na prostornino oziroma moč motorja, dala povsem drugačno vlogo. Po mnenju proizvajalca je namreč v dobi prehoda na male turbo motorje, elektrificirana in električna vozila navor postal precej bolj pomemben kot pa število valjev, prostornina in moči samega motorja. Motorni navor namreč kaže na "ravnotežje med učinkovitostjo in zmogljivostmi." 

Tako bodo vsi cadillaci z modelnim letom 2020 dobili na zadnjem delu trimestno številko, ki bo označevala navor. Da vse skupaj ne bo delovalo kakofonično bo Cadillac vrednosti zaokroževal na bližnjo petdesetico - če bo imel avto 376 Nm navora, bo nosil oznako 400. 

Cadillac | Avtor: Cadillac Cadillac

Zanimivo je, da v ZDA motorni navor merijo v funt-čevljih in ne njutonmetrih. A ker želijo, da bodo prihodnje cadillace znali ceniti po vsem svetu, bodo uporabljali splošno uveljavljeno enoto njutonmetri.

Cadillac spada pod koncern General Motors.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 08:25 02.april 2019.

    V Sloveniji imajo to oznako že dolgo časa, večinoma na območju Novega mesta.