Avto
46 ogledov

Okoli sveta na olje iz friteze

Avtobus Facebook
Britanec Andy Pag je ekološko ozaveščeni avanturist, ki je s starim avtobusom, ki mu je za pogonsko gorivo služilo uporabljeno olje za cvrtje, naredil pot okoli sveta.

Triinšestdesetletni Andy Peg je z 22 let starim šolskim avtobusom prepotoval 30 tisoč kilometrov, prečkal pa je 25 držav. Namesto bencina je v svoje vozilo točil iztrošeno kuhinjsko olje.

Avtobus ima prirejeno posodo za gorivo z volumnom 1.200 litrov z ustreznim sistemom filtriranja, na streho vozila pa je namestil solarno ploščo. Avanturist je pot iz Velike Britanije začel 29. septembra, končal pa jo je v začetku tega tedna. Na poti je srečal ameriško novinarko Christino Ammon, ki je o njem želela napisati članek, a sta se na poti zaljubila in skupaj zaključila potovanje.

Teden dni v zaporu
Pag je po zaključku avanture dejal, da vse le ni bilo tako enostavno. Imel je veliko težav, da je zbral dovolj uporabljenega olja za cvrtje, nekaj preglavic pa mu je povzročal tudi stari avtobus. Uspešno je opravil tudi s potjo skozi Pakistan, kjer vladajo cestni razbojniki. V Indiji so ga ujeli, ker so zaradi satelitskega telefona, ki ga je uporabljal, sumili, da je povezan s teroristi. V zaporu je preživel sedem dni, plačati pa je moral visoke stroške sojenja, ki je trajalo kar pol leta. Pred tem podvigom je uspešno opravil potovanje od Velike Britanije do Malija – v tovornjaku, ki ga je poganjalo kakavovo maslo!

Komentarjev 1
  • Rade Dobraš Nedović 07:42 07.oktober 2011.

    pot začel 29. septembra, potoval okoli sveta, bil 7 dni v zaporu, in vse to je spravil v en teden?? Svaka čast:P