Avto
4 ogledov

Omerzel snedel obljubo glede izpitov

Vozniško dovoljenje Jaka Dimc
Minister Samo Omrzel mesec dni po razkritju afere s ponarejanjem potrdil v prometu še vedno brez pravih odzivov. Kljub obljubam ni na mizi še niti ugotovitev izrednega nadzora.

Kljub prvotnim napovedim ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, da bodo ugotovitve izrednega nadzora nad Agencijo za varnost v prometu znane po 22. decembru, bo nanje, kot kaže, treba počakati do naslednjega leta.

Omerzel je izredni nadzor nad agencijo uvedel na podlagi kriminalističnih preiskav avtošol in programov varne vožnje mladih voznikov, ki so pokazale veliko zlorab in nepravilnosti pri izdajanju vozniških dovoljenj in raznih potrdil.

Ker je minister ugotavljal, da agencija ni delovala "tako, kot bi si želeli", je poleg izrednega nadzora napovedal še njeno reorganizacijo. Po prvotnih ministrovih predvidevanjih pa naj bi ugotovitve izrednega nadzora javnosti predstavili po 22. decembru, a so na ministrstvu za STA pojasnili, da bodo to storili šele po novem letu.

Še vedno nič o tem, kaj bo z falsificiranimi potrdili

Prav tako niso dali dodatnih pojasnil o ostalih morebitnih aktivnostih po objavi izsledkov kriminalističnih preiskav o nepravilnostih pri izdajanju vozniških dovoljenj.

Nekatere je namreč napovedal že prejšnji v. d. direktorja direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo ter predsednik sveta agencije za varnost v prometu Bojan Žlender, ki se je prav zaradi afere v zvezi z avtošolami poslovil z obeh položajev.

Omenjal je namreč načrte, da bodo skupaj z upravnimi enotami začeli s postopki za ničnost odločb, torej da bodo sprožili postopke zoper tiste, ki so mimo predpisov prišli do vozniškega dovoljenja. Pojasnil je tudi, da bo treba v upravnem postopku preizkusiti vse dokaze, ki jih je zbrala policija, in ugotavljati dejstva, kot se bodo ugotavljala v kazenskem postopku.

Končno odbor direktorjev

Vlada je sicer v minulem tednu sprejela sklep o ustanovitvi odbora direktorjev za zagotavljanje varnosti v cestnem prometu za obdobje do leta 2022, ki ga bo vodil v. d. generalnega direktorja direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo Miran Sečki oz. generalni direktor, ko bo imenovan. Spomnimo, ta svet je vlada predvidela že julija, a do uvodnega srečanja direktorjev ni nikoli prišlo.

Svet naj bi med drugim dajal konkretne naloge za učinkovitejšo izvedbo ukrepov na področju varnosti cestnega prometa ter pripravljal strateške usmeritve in izhodišča ukrepov na področju razvoja varnosti cestnega prometa.

Prav tako je vlada minuli teden imenovala medresorsko delovno skupino za spremljanje in izvajanje resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2013 do leta 2022, ki jo vodi javna agencija za varnost prometa.

Komentarjev 4
  • Marko Slovenia 18:26 04.marec 2014.

    SLOVENIJA !!! Takle mamo

  • lukaz 13:12 22.december 2013.

    Mene zanima, kdaj lahko pričakujemo kakšne resner sankcija za g. Žlendro?Mislim, da mu zaporna kazen in vračilo vse škode storjene v tem času.In seveda javno opravičilo za svoje nedelo in goljufije!

  • Milan Novak 11:52 22.december 2013.

    Govori se, da jo ima Alenka!