Avto
4052 ogledov

Opel predstavil svojega berlinga - comba

Opel combo Opel
Opel modelno ofenzivo nadaljuje z vozilom za družinske potrebe.

Opel na trg pošilja še družinski model combo life, ki je plod sodelovanja s koncernom Peugeot Citroën, v katerega je od lani vključena znamka Opel. Razvoj enega programa za tri vozila odraža razločevanje pri pozicioniranju znamk Peugeot, Citroën in Opel/Vauxhall, to pa jim je omogočila enotna platforma na osnovi EMP2.

David Voss, Oplov produktni storkovnjak za področje povezljivosti. Nič več lomljenja z angleščino Avto Opel bo prisluhnil težavam slovenskih voznikov

Še pes bo vesel

Combo pete generacije, opremljen z drsnimi zadnjimi vrati na eni ali obeh straneh, torej temelji na novi arhitekturi. Možno ga je naročiti v kratki (4,40 metra) ali dolgi (4,75 metra) različici ter s petimi ali sedmimi sedeži. Zadaj so trije individualni zadnji sedeži, ki so vsi opremljeni z držali za namestitev otroških sedežev Isofix, prinaša tudi panoramsko strešno okno, zadnje steklo je možno odpirati ločeno, Opel pa izpostavlja številna priročna odlagalna mesta in predale v potniški kabini. Prostornina prtljažnika petsedežne različice s standardno dolžino znaša najmanj 597 litrov. Vsi, ki potrebujejo še več prostora, lahko izberejo različico z dolgo medosno razdaljo, v kateri meri prostornina prtljažnika najmanj 850 litrov. S poklopljenimi zadnjimi sedeži se prostornina prtljažnika standardne različice poveča za več kot trikrat in meri 2126 litrov, pri daljši različici pa je za tovor na voljo največ do 2693 litrov. Sovoznikov sedež je možno poklopiti poravnano z zadnjimi sedeži, kar podaljša prostor za tovor in omogoča celo prevoz jadralnih desk. 

Opel Insignia Turbo D Na nemški AC Avto Opel insignia: Na nemški AC smo preizkušali skrajno hitrost

Opel combo | Avtor: Opel Opel

Veliko napredne tehnike

Opremljen je s tehnologijami in sistemi za pomoč vozniku, dobro znanimi iz segmenta kompaktnih vozil ali športnih terencev, kot so opozorilo ob voznikovi utrujenosti, vzvratna kamera s prikazom iz ptičje perspektive z zornim kotom 180°, projekcijski zaslon in sistem IntelliGrip, ki na različnih podlagah izboljšuje oprijem pod prednjimi kolesi. Med funkcijami za udobje pri Oplu izpostavljajo ogrevanje sedežev in ogrevanje volana. Novost v Oplovi zbirki asistenčnih sistemov je zaščita stranice, ki vozniku pomaga pri počasnem zavijanju. Zaščita stranice vključuje dvanajst senzorjev, nameščenih po celotnem obodu vozila. Z njimi analizira okolico in voznika na zaznano oviro opozori s prikazom na zaslonu sistema za informacije in razvedrilo. Vizualno opozorilo spremlja tudi zvočni signal. 

Opel combo | Avtor: Opel Opel

Med tehnološko naprednimi in z varnostjo povezanimi rešitvami so tudi Projekcijski zaslon (Head up display), 
Opozorilo na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili, prepoznavanje prometnih znakov in pomoč pri ohranjanju voznega pasu, samodejni regulator hitrosti, ki prilagodi hitrost glede na vozilo, ki vozi spredaj. Sistem za inteligentno prilagajanje hitrosti voznika obvesti, da je prepoznavanje prometnih znakov zaznalo novo omejitev hitrosti ali opozorilo ob voznikovi utrujenosti (Driver Drowsiness Alert), ki glede na slog vožnje oceni stopnjo utrujenosti in vozniku predlaga, da si na naslednjem počivališču privošči odmor.

Opel grandland X Za dobrih 20.000 € Avto Opel grandland X je tipičen slovenski avto za dobrih 20 tisočakov

Opel combo | Avtor: Opel Opel

Turbo motorji in osemstopenjski menjalnik

Za povezljivost s pametnimi telefoni skrbi sistemi za informacije in razvedrilo, združljiv z aplikacijama Apple CarPlay in Android Auto, vključuje tudi do osempalčnim kapacitativni barvni zaslon na dotik. 

Opel zimski trening vožnje Reportaža Avto Opel insignia 4x4: Kako dobra je na snegu?

Za pogon bodo lahko kupci izbirali med različnimi bencinskimi motorji z neposrednim vbrizgom in dizelskimi motorji, obe vrsti pa delujeta s turbopolnilnikom. Motorji so usklajeni s pet- ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom, za doplačilo pa je prvič v tem segmentu na voljo tudi osemstopenjski avtomatski menjalnik.
 

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 13:05 19.februar 2018.

    Ta prispevek je spet pisal en popoln nepoznavalec avtomobilov in tudi znamke Opel. Predhodna modela sta bila ravno tako Combo: v prvi generaciji na platformi Corse, drugi pa je bil pravi kombi, ki je bil v bistvu Fiat Doblo (II. ...prikaži več generacije) z oplovo masko. Torej spet pišete neumnosti, ko pravite, da kaj takega pri Oplu še nismo videli oz. tega pri njemu nismo vajeni. Opel je zdaj pač del skupine PSA, zato je Berlingo poleg Peugeot Partnerja Tepee dobil še tega bratca