Avto
29 ogledov

Opel z doživljenjsko garancijo

(Foto: Opel) Žurnal24 main
Opel je te dni šokiral avtomobilsko javnost. Vsak njihov nov avtomobil bo imel odslej doživljenjsko garancijo.

Še pred desetletjem je garancija na avtomobile v povprečju trajala leto ali dve. Doslej so med najdrznejše, kar se tiče podeljevanja garancij, spadali pri Kii, saj za nekatere modele ponujajo do sedem let garancije.

Opel je stopil še korak dlje in na podlagi zaupanja v svoje izdelke (in verjetno ob skrbnem pretresanju ekonomskih koristi in slabosti) ponuja neomejeno doživljenjsko garancijo za vse nove avtomobile znamke. Seveda pa so pri tem tudi omejitve. Prva je ta, da neomejena garancija velja le za prve lastnike avtomobila, in še to le za stroške dela na servisu. Garancija na avtomobilske dele velja dve leti oziroma do 50 tisoč kilometrov, nato pa lastnik plača sorazmerno s starostjo in kilometri vozila od 10 do 60 odstotkov vrednosti delov. Nad 160 tisoč kilometrov velja polna cena za dele. Gospodarska vozila so iz garancije izvzeta.

Drugi lastniki lahko garancijo uveljavljajo le šest let po prvi registraciji in do sto tisoč kilometrov, vendar je pogoj, da je prvi lastnik redno servisiral avtomobil in obenem obnavljal svoj certifikat (po domače, da je vsako leto plačal dodatnih 12 evrov).

Slovenci ostajamo (še) brez
Druga točka iz drobnega tiska izvzema slovenske lastnike. Neomejeno garancijo je Opel za začetek ponudil le Nemcem in Britancem, so za Žurnal24 pojasnili na Opel Slovenija. Ali in kdaj ga bodo razširili tudi na druge trge, bo odvisno od rezultatov s teh dveh trgov. Opel je sicer glede kakovosti svojih izdelkov samozavesten, saj je denimo nemško združenje potrošnikov DEKRA model corsa za leto 2010 postavilo na prvo mesto po kakovosti med vsemi testiranimi avtomobili.

V Nemčiji vozniki v povprečju napravijo 11 tisoč kilometrov na leto, avtomobil pa zamenjajo vsakih osem let. To pomeni, da bi lastniki oplov avtomobile vozili skoraj dvakrat dlje oziroma 15 let, saj bodo v povprečju šele takrat morali plačevati polno ceno za izrabljene dele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.