Avto
49 ogledov

Oplove ampere-e ne boste kar tako dohiteli

Opel ampera-e Opel
Prihaja opel ampera-e. Pozabite na predhodnico podobnega imena, novinka obljublja povsem električno mobilnost na dinamičen način.

Iz Opla so ob premiernem razkritju uradnih fotografij sporočili še, da bodo ampero-e uradno predstavili na pariškem avtosalonu, ki bo potekal od konca septembra. 

"Model z bliskom na emblemu združuje pionirsko akumulatorsko tehnologijo in delovanje brez emisij z zabavno izkušnjo vožnje, saj največji navor 360 Nm zagotavlja osupljivo pospeševanje in možnost prehitevanja," so zapisali pri Oplu. 

Moč elektromotorja znaša 150 kW/204 KM, po zaslugi izdatne moči in navorja pa naj bi bili speljevanje in popeševanje "paradni lastnosti" ampere-e. Do hitrosti 50 km/h se kompaktni avto požene v samo 3,2 sekunde, od 80 do 120 km/h pri prehitevanju pa potrebuje samo 4,5 sekunde.

Znamka zato ampero-e primerja kar z zmogljivostmi linije OPC. Najvišja hitrost bo vseeno precej nižja, okoli 150 km/h. Obljubljajo pa tudi "bistveno" daljši doseg v primerjavi z večino dosedanjih električnih avtov. Koliko, uradno še ne povedo. Če pa bi primerjali, kaj zmore chevrolet bolt, ameriška različica ampere-e, potek lahko špekuliramo, da bo ampera-e brez kabla šla do 320 km daleč in da bo imela pospešek do 100 km/h prav športnih sedem sekund.

Ker bo baterijski sklop vgrajen v dno avta, bo ampera-e znotraj prostorna za pet potnikov, prtljažnik pa bo na ravni avtov kompaktnega razreda. Opremljena bo z najnovejšo generacijo sistemov za informacije in razvedrilo IntelliLink in sistemom Opel OnStar s širokim naborom povezljivosti v splet.

Video: zakaj se je bodo športni avti bali?

O ceni še ni niti besedice, bratranec chevrolet bolt pa bo v ZDA stal preračunanih 35 tisoč evrov, kar pa je na nivoju prihajajočega tesle modela 3.

Kje pa je originalna ampera?

Opel je pred petimi leti v Evropi poskusil z modelom ampera, dvojčico chevrolet volta. Uporabljala je tehnologijo podaljševalnika dosega. Kljub velikim obetom so jih prodali le okoli 10 tisoč, od tega polovico na Nizozemskem. Naslednice ne bo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • samo.jst 11:38 25.avgust 2016.

    Če bo tudi ta avtomobilček 40k€+, bo še en flop... Stara Ampera bi šla v prodajo, če ne bi bila cena navita v nebo. Odkrito, tudi Tesla S ni vredna postavljene cene, vendar so dosegli imidž, so dosegli da je ...prikaži več postal avto simbol in ljudje padajo na te fore. VW bi zmagal če bi za cca omenjeno ceno ponudil v 2017 ePasata s 600km dosega, tako pa sanjajo o post bencinski revoluciji medtem ko jih guzijo zaradi dieselgatea :)