Avto
2315 ogledov

Opozorilo, da bodo kitajski avtomobili prehiteli evropske

MG Aiways U5 Saša Despot
Izvršni direktor skupine Stellantis Carlos Tavares se je odzval na novice o preobratu v zvezi s prihajajočim emisijskim standardom Euro 7, ki ne bo tako strog kot je bilo mišljeno prvotno.

Tavares je na konferenci v Berlinu povedal, da bo negotovost glede prihodnjih okoljskih meril v Evropski uniji dala prednost predvsem kitajskim proizvajalcem, ki so v določenih pogledih že v prednosti pred evropskimi.

Mazda6 motor agregat dizel Bruselj Avto Bruselj: Velik preobrat za dizelski in bencinski motor

Tavares je pojasnil, da so merila Euro 7, ki bodo še zmanjšala dopustne mere za škodljive snovi v izpušnih plinih, med katerimi so dušikovi oksidi in ogljikov monoksid, odklon od glavnega cilja elektrifikacije.

Emisije, izpušni plini | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Po njegovem mnenju Evropa ne potrebuje standarda Euro 7, saj bo ta del razvoja in raziskav preusmeril v nekaj, česar ne bomo več potrebovali, kitajski tekmeci pa bodo na trg vstopili zgolj s tehnologijo baterijskih električnih vozil, torej si bodo prihranili stroške z razvojem termičnih vozil.

Najem avtomobila Free2move Novo pri nas Avto Nov ponudnik: Prvi korak do cilja, nič več lastništva avtomobila

Tavares je zato pozval k zmanjšanju evropskih omejitev na avtomobile z motorji z notranjih zgorevanjem do leta 2035 in posvaril, da bi lahko prišlo do družnega nasprotovanje, če bodo termične avtomobile prepovedali, preden bo na voljo dovolj električnih. Dodaja, da so cenovno dosegljivi baterijski električni avtomobili še vedno oddaljeni vsaj pet do šest let.

Med nevarnostmi, s katerimi se bo v prihodnosti soočala evropska avtomobilska industrija, je izpostavil možnost, da bi zahodni avtomobilski proizvajalci zaostali za kitajskimi. Pravi, da če se moramo česa bati, je to zaton zahodnega sveta. Bolj učinkovito bi si morali prizadevati, da Kitajce premagamo ne le s tehnologijo, ampak tudi s kakovostjo, cenami in storitvami.

MG Aiways U5 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 1
  • jakec1575 13:16 31.oktober 2022.

    Tavares nima pojma koliko investicij je potrebno v omrezje