Avto
21 ogledov

Ostanite budni na cesti

Če ste preveč utrujeni, ustavite na počivališču in zadremajte za najmanj 30 minu Žurnal24 main
Spadate med ljudi, ki večino svojega dne preživijo v avtomobilu? Preberite nekaj nasvetov, kako ostati budni na cesti in pri tem ne ogrožati sebe in drugih voznikov.

Delovni čas in obveznosti se rade zavlečejo pozno v dan, včasih pa tudi v noč. Posledično temu sledita velika utrujenost in stres. Čaka vas dolga vožnja domov in edina misel, ki vas še drži pokonci je: "Samo da pridem domov in padem v posteljo!" Zaradi premalo spanja in vse bolj obremenjenega urnika pa izraz "zaspane za volanom" pridobiva popolnoma druge pomene, saj ljudje v želji, da bi prišli čimprej na cilj, dobesedno zaspijo za volanom.

V prejšnji kolumni smo obdelali ciljno skupino ljudi, ki so zaspanosti za volanom bolj izpostavljeni. Tokrat pa bomo spregovorili o trikih, ki jih vozniki uporabljajo proti zaspanosti in seveda tistih, ki resnično delujejo.

V Angliji so naredili raziskavo, v kateri so skušali ugotoviti na kakšen način se vozniki ohranjajo v budnem stanju. Tukaj so rezultati:


Raziskava opravljena v Angliji je pokazala presenetljive rezultate. © zurnal24

 












Ne glede na to, da je raziskava opravljena v Angliji, močno dvomim, da bi v Sloveniji dobili drugačne rezultate. V Angliji je samo v lanskem letu bilo 2 milijona takih voznikov. Podatki iz Amerike so še bolj šokantni. V raziskavi opravljeni leta 2004 se je izkazalo, da devet od desetih voznikov, ki jih policisti ustavijo zaradi suma vinjenosti, ni vinjenih, temveč le zaspanih.

Problem je resen, saj je tudi pri nas več nesreč povzročenih zaradi izčrpanosti, kot zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vozniki enostavno ignorirajo znake utrujenosti in se zanašajo na stare, preverjene "recepte". Čeprav se, po zgornji tabeli sodeč, zavedajo, da jih večina ne deluje. Potuho jim daje tudi država. Kar pomislite: Koliko jumbo plakatov, ki bi vas opozarjali na počitek, ste zaledili ob cesti?

Pri vsem skupaj je zastrašujoče, da je edini pravi recept v tabeli na zadnjem mestu! Ne glede na to, kako močno si želite domov, zavedajte se, da v rokah držite zelo močno ubijalsko orožje. In zato ne bodite trmasti, temveč spredvidite, da je edina modra odločitev spanec.

Kateri so nasveti, ki bi jih resnično morali upoštevati?
1. Če se počutite zaspano, se ustavite na prvem počivališču in spijte napitek, ki vsebuje kofein.

2. Kofein potrebuje okoli 30 minut, da pride v krvni obtok, zato ta čas izkoristite za kratek spanec.

3. V noči preden greste na dolgo pot spite vsaj 8 ur.

4. Ne načrtujte celodnevnega dela in nato celonočne vožnje. Uredite si prenočišče.

5. Vozite v času, ko ste ponavadi popolnoma budni. Izognite se vožnjam v popoldanskih urah (med 16h in 17h), ko vas prijemlje prvi spanec in vožnjam v zgodnjih jutranjih urah (med 2h in 3h ponoči), ko smo najbolj zaspani.

6. Preden krenete na pot, se izogibajte hrani polni enostavnih ogljikovih hidratov (sladice, bel kruh inp.), ki pozročajo večjo zaspanost. Raje posezite po proteinih, ki se nahajajo v mesu in ribah.

7. Če ste pod vplivom kakršnihkoli zdravil, ki imajo med stranskimi učinki navedeno tudi povečanje občutka zaspanosti, se ne usedajte za volan. Odložite pot na kasnejši datum, ali če to ni možno, izberite drugi način prevoza (avtobus, vlak, inp.). Tablete ne vzemite tudi pol ure pred prihodom domov. Nikoli namreč ne veste, kako hitro lahko določene tablete učinkujejo na vaš organizem. Če se bojite, da boste doma preveč zaspani, da bi se spomnili spiti svoje tablete, si nastavite opomnik na mobilnem telefonu.
 
8. Poskrbite, da boste na res dolgih poteh vedno imeli sopotnika ob sebi, ki se bo z vami pogovarjal in vas držal pri budnosti. S sopotnikom se lahko tudi izmenjujeta za volanom, definitivno je pa bolj učinkovit kot katerakoli glasba.

9. Vzemite si odmor na vsakih 160 - 200 prevoženih kilometrov. Na dan prevozite največ 500 - 600 km. Med odmori se sprehodite par korakov, nekajkrat globoko vdihnite svež zrak in naredite nekaj razteznih vaj.


Privoščite si spanec, preden si spanec privošči vas. © iStockphoto

 
In ko smo ravno pri razteznih vajah - slednje pomagajo pri pretirani utrujenosti in obremenjenosti. Krči v ramenih in vratu znajo biti zelo nadležni. Ljudje, ki preživijo veliko časa v avtomobilih, pred tem pa po možnosti odsedijo še osem ur v pisarnah, trpijo že za resnimi bolečinami v predelu vratu, ramen in hrbta. Za vse, ki se v zadnjem stavku najdejo, imam le tri besede: joga za voznike! Več branja o tem pa čez dva tedna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.