Avto
28317 ogledov

Otroci so popraskali avtomobile, kdo bo plačal škodo?

Praska na avtomobilu Žurnal24
Tri deklice so med igro opraskale kar 33 avtomobilov in povzročile za 60 tisoč evrov škode. Kaj lahko storijo lastniki vozil?

* - Fotografija je simbolna.

Deklice, stare devet in deset let, so v nemškem mestu Linnich v Severnem Porenju-Vestfaliji s kamni med igro popraskale kar 33 avtomobilov in povzročile škodo v višini 60 tisoč evrov. Eno od deklet je o tem kasneje povedalo svoji materi, ki pa je obvestila policiste, so sporočili iz nemške policije.

Bodite pazljivi Avto Kako prepoznati ponarejeni avtomobilski del?

Dogodek je v nemški javnosti dvignil precej prahu. O njem so se razpisali vsi mediji, predvsem zato, ker so v zraku odškodnine in luknje v zakonu. Sprva ni bilo jasno, kdo bi moral to plačati.

TÜV Rheinland, skener poškodb na vozilu Avto Skenerji za ugotavljanje škode na pločevini

Ena izmed žrtev je Richard Unger, ki je za nemški Bild povedal: »To je zelo nadležno. Moja seat cupra ima praske na voznikovi strani in pokrovu motorja. Avto je nov. Upam, da so starši zavarovani." Jezen je bil tudi njegov sosed Stefan Engels: »Moj ford focus ima praske na sovoznikovi strani. Upam, da bom dobil povrnjeno škodo." 

Zadnje luči zavore | Avtor: Profimedia Profimedia

Luknje v zakonih bodo dekletom in tudi staršem verjetno omogočile, da se bodo izognili kazni. Primer zdaj povzroča razočaranje in nerazumevanje žrtev, ki imajo malo možnosti za finančno odškodnino, pišejo nemški mediji.

Parkirišče Sosed Slovenija Z izvijačem je opraskal 200 avtov, sledilo je tole ...

Albrecht Wall, specializirani pravnik za prometno in zavarovalniško pravo, je za Bild povedal: "Staršem ni treba plačati škode. Otroci so stari devet let in deset let. Lahko se brez nadzora sami igrajo izven hiše." 

Izobraževalni center Renault Avto Zato danes v nesrečah umre manj ljudi

Po navedbah odvetnika obstajata samo dve možnosti za žrtve. Po eni strani bi lahko zoper storilce vložili tožbo, v kateri bi lahko dekleta za svoje dejanje odgovarjala do 30 let po zločinu. Po drugi strani pa jim ostane le uveljavljanje kasko zavarovanja.
 

Komentarjev 6
  • sandi76 09:19 23.junij 2021.

    Tudi Nemčija ni več, kot je bila. Če lahko otroci povzročajo škodo, pa starši za to ne odgovarjajo, je tam nekaj hudo narobe.

  • munja 19:06 22.junij 2021.

    Res vzgojno. To se pravi, da otroci lahko neumorno pišejo in rišejo po avtomobilih, pa se jim nič ne zgodi. Haloooo!!

  • rd2dmk2 17:03 22.junij 2021.

    saj ni res , (al)pa je. in to je v nemčiji, zibelki nove europske unije. pa še hočte biti del tega s*anja. bom naslednjič poprašal mojega zavarovalnega agenta zakaj plačujem škodno odgovornost za mladoletno osebo. dobro so mi izpulili dnar ...prikaži večar tile zavarovalničarji. in res ne vem kako je zdej ampak v sreči na vrvici se je vedlo kdo bo plačal razbito šipo.. ah ranjka YUgoslavija. mule bi dobile po riti, za stari bi pa dobil po priftošnu.