Avto
548 ogledov

Otroku sleči bundo ob vstopu v mrzel avto ali ne?

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Z upoštevanjem napotkov v izrednih vremenskih razmerah lahko zmanjšamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, kako postopati s prevozom dojenčkov in otrok v mrzlih jutrih in dneh.

Poleti je bilo veliko zgražanja nad starši, ki so otroke, v vročini pustili v razbeljenih avtomobilih, reševati pa so jih morali mimoidoči. V preteklosti so se podobni primeri dogajali tudi pozimi. Leta 2011 so tako pred nekim nakupovalnim središčem v Gradcu v Avstriji mimoidoči opazili avtomobilu s slovensko registrsko tablico, v katerem je bil sam in v mrazu dojenček. Štirimesečnega otroka so odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili lažjo podhladitev.

Lupinice ne puščajte v avtomobilu

Na Nacionalnem inštitutu za javno (NIJZ) zdravje opozarjajo, da lahko pride do podhladitve, zato še enkrat vse starše nagovarjajo, da naj se otrok ne pušča v parkiranem avtomobilu na mrazu.

Ana Hojs, dr.med. z NIJZ tistim, ki imajo avtomobil ponoči parkiran na prostem, svetuje, da avtomobila ne ogrevajo na mestu, saj s tem izpuščajo v zrak izpušne pline, ki vplivajo na kakovost zraka in podnebne spremembe ter posledično na zdravje: "Smiselno je otroka obleči v oblačila, ki so bila shranjena na sobni temperaturi in po potrebi pokriti z odejico, ki je bila na sobni temperaturi, "lupinice" za zelo majhne otroke pa je treba odnašati s seboj na toplo."

Kako čim hitreje ogreti avtomobil?

Avtomobil se bo veliko prej ogrel, če boste takoj speljali. Ogrevanje na mestu botruje večji porabi goriva in dokazano slabo učinkovito. Nastavite temperaturo na maksimum, stopnjo ventilatorja pa ohranite na minimumu, dokler se motor ne ogreje in iz šob začne pihati topel zrak. Pri zarošenih steklih vključite klimatsko napravo, ki bo osušila notranjost. Klimatsko napravo sicer tudi pozimi občasno vklopite, da ji zagotovite mazanje vitalnih delov in preprečite razmnoževanje (smrdljivih) bakterij.

Bodite pozorni, da pravočasno zmanjšate temperaturo v avtomobilu. Idealna temperatura v avtomobilu mora biti po priporočilu zdravnikov 20 ali 21 stopinj Celzija. Pri temperaturah nad 25 stopinj človeško telo postane "zaspano", pod 19 stopinjami pa začne koža hitreje izgubljati temperaturo, kar slabša prekrvavitev. Tudi takrat je odzivnost slaba, opozarjajo pri nemškem avtomobilističnem združenju ADAC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.