Avto
32 ogledov

Pametna ura bo parkirala naše avtomobile

Samodejno parkiranje
1/10
Žurnal24 main
BMW bo na sejmu napredne elektronike (CES) v Las Vegasu predstavil svoje najnovejše tehnološke rešitve, med drugim tudi parkirnega asistenta, ki deluje s pomočjo pametne ure.

Napredni sistem so vgradili v električni BMW i3, ki bo s pomočjo laserskih senzorjev in digitalne kartice celotne stavbe, kot je javna parkirna hiša, sposoben sam najti parkirno mesto in zaklenil vozilo, ki bo parkirano, dokler ga ne bo lastnik spet poklical.

Laserski senzorji zaznavajo vse

Štirje napredni laserski senzorji na vozilu zaznavajo vse aktivnosti 360 stopinj okoli vozila in odkrivajo morebitne nevarnosti, kot so stene, količki, druga vozila ... . Vozilo se s pomočjo pridobljenih podatkov izogne trku.

Voznik storitev aktivira s pomočjo aplikacije na pametni uri, parkirni pomočnik pa brez, a li z voznikom avtomobil odpelje do praznega parkirnega mesta. Tehnologija deluje tudi v več etažnih parkirnih hišah, kjer so GPS signali pogosto nezanesljivi.

Audi že leta 2013 prikazal samodejno parkiranje

Pri Audiju so že leta 2013 na CES demonstrirali podobno tehnologijo vgrajeno v vozilo, ki parkira samodejno, potniki pa lahko medtem skočijo po opravkih. Voznik je med prikazom ukaz izvedel kar s pomočjo mobilnega telefona.

Razlika med sistemoma je bila ta, da je tehnologija v audiju A7 delovala s pomočjo infrastrukture. Številni laserski senzorji v parkirni hiši so zabeležili gibanje vozila in so pošiljali podatke v osrednji računalnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.