Avto
1624 ogledov

Pametni telefon je lahko tudi avtomobilski ključ

avtomobilski ključ, pametni telefon, pametni ključ, NFC BMW
Pametni telefoni lahko opravljajo zelo veliko funkcij, čemu ne bi torej prevzeli tudi vloge avtomobilskih ključev?

Uporaba pametnega telefona za odklepanje avtomobila sicer ni nič novega, saj lahko marsikateri avtomobil z njimi odklenete že nekaj let. Na telefon morate le aložiti posebno aplikacijo, ki vaš telefon poveže z avtomobilom, potem pa ga lahko odklepate ne da bi telefon vzeli v roko. Vendar pa še vedno gre za dodatek, ki ga proizvajalci ne vključijo v serijsko opremo.

avtomobilski ključ, pametni telefon, pametni ključ, NFC | Avtor: Hyundai Hyundai

A kmalu bi se lahko tudi to spremenilo, saj so za kitajski trg že leta 2020 napovedani avtomobili, ki bodo že v serijski opremi omogočali odklepanje s pametnim telefonom, v Evropo pa naj bi bili prvi na voljo leta 2022. Žal bodo ti sistemi v vsakem primeru delovali le v kombinaciji z novimi avtomobili, starejših pa ne bo mogoče nadgraditi.

Nastavitve za več uporabnikov

Pametni telefoni v vlogi avtomobilskega ključa ne bodo služili le odklepanju in zaklepanju avtomobila, ampak bodo omogočili tudi personalizacijo upravljanja. Avtomobil bo namreč od telefona, ki ga bo odklenil, samodejno prevzel tudi v njem shranjene voznikove nastavitve avtomobila, se pravi položaj sedeža in volanskega obroča, vozni program, seznam najljubše glasbe in priljubljenih radijskih postaj, temperaturo klimatske naprave in podobno.

avtomobilski ključ, pametni telefon, pametni ključ, NFC | Avtor: BMW BMW

Svoj telefon bo lahko v vlogi avtomobilskega ključa uporabljalo tudi več uporabnikov avtomobila, ki se jim bo avtomobil prav zaradi v telefonu shranjenih nastavitev vedno samodejno prilagodil. Po drugi strani bo moral sprejemnik natančno lokalizirati uporabnika, da avtomobil denimo ne bo namesto voznikovih po pomoti prevzel nastavitev sopotnika.

Potreben vmesnik NFC

Kot navajajo podatki proizvajalcev, bo za uporabo v vlogi avtomobilskega ključa telefon moral biti opremljen s sistemom za bližinsko komunikacijo NFC, ki ga danes že lahko najdemo v marsikaterem telefonu. Zaradi tega bo dostop do spleta potreben le med registracijo telefona, potem pa vzpostavitev komunikacije med telefonom in avtomobilom brez spletne povezave.

avtomobilski ključ, pametni telefon, pametni ključ, NFC | Avtor: BMW BMW

Seveda se pri uporabi telefona v vlogi ključa porajajo tudi vprašanja o njegovi varnosti. Kot je za Automobilwoche povedal vodja oddelka za varnostne raziskave pri münchenski stanovi Allianz Zentrum für Technik, bo ključna za širitev vzpostavitev ustreznih protokolov, ki bodo preprečili hekerske zlorabe in varno uporabo vmesnika NFC. Vzpostavitve teh protokolov pa za zdaj ne omogočajo vsi proizvajalci pametnih telefonov, zato bo za množično uporabo telefonov v vlogi avtomobilskih ključev potrebnega še nekaj časa.

Komentarjev 2
  • tacartli 11:19 26.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • vzev 10:50 26.december 2019.

    In kaj ti to pomaga? Včasih si uporabil ključe, odklenil avto, prižgal avto in odpeljal. Sedaj imaš pa pameten ključ, na drugi strani pa moraš potem pritisniti par tipk preden odpelješ, in tega bo še več. Najprej moraš izključiti start-stop, ...prikaži več potem izključiti lane asistent...