Avto
3 ogledov

Pasji lastniki so nevarnejši vozniki

Pes v avtu Shutterstock
Več kot polovica lastnikov psov se med vožnjo ukvarja s svojimi kosmatimi prijatelji, a le peščica jih prevaža tako, da pse pravilno pričvrstijo v vozilo, kaže ameriška raziskava Consumer Reports, ki opozarja, da so lahko psi v avtomobilu vsaj tako nevarni kot telefoniranje ali hranjenje med vožnjo.

Na podlagi preučevanja vedenja tisoč lastnikov psov raziskava ugotavlja, da 52 odstotkov voznikov hkrati vrti volan in boža pse, ko se ti peljejo v avtomobilu. Nadalje je 18 odstotkov voznikov zaposlenih s tem, da psom preprečujejo skok na sprednje sedeže, številni pa dovolijo, da jim živali med vožnjo sedijo v naročju.

Kar 83 odstotkov voznikov ve, da so neprivezani oziroma drugače pričvrščeni psi v primeru nesreče zelo nevarni, pa vseeno jih le 16 odstotkov poskrbi za varen prevoz ljubljenčkov. Statistike dokazujejo, da nepritrjeni predmeti ali živali v primeru nesreče lahko povzročijo še veliko hujše poškodbe kot trk sam, saj denimo pri trčenju s 50 km/h naletna masa okoli 35 kilogramov težkega psa znaša neustavljivih 1.100 kilogramov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.