Avto
408 ogledov

Pasti pri nakupu in prodaji avtomobila

Sebastian Jeke pravi, da v času finančne krize prodajalci rabljenih vozil potreb Žurnal24 main
S Sebastianom Jekejem iz posredniške družbe Finnova, d. o. o., smo se pogovarjali o pasteh nakupa oziroma prodaje rabljenih vozil.
 

Preberite še:

Nasveti pri nakupu rabljenega vozila

Umazanci med uvoženimi

Katere tri stvari moramo vedeti pred nakupom rabljenega avtomobila?
Najbolj pomembno je, da kupec preveri, ali ima vozilo plačane vse dajatve. Po številki šasije lahko preveri, ali je avtomobil v bazi, ki jo ima Avtocenter oziroma tudi davčno ministrstvo. Dobro je preveriti tudi, koliko časa obstaja podjetje, pri katerem se kupec zanima za nakup rabljenega vozila. Če je podjetje staro pol leta in nima bonitete, potem je vprašanje, koliko mu gre zaupati. Ostalo je odvisno od avtomobila do avtomobila.

Kaj menite o menjavi starega avtomobila za novo?
Podpiram tako staro za novo kot staro za staro. Ni le cena pogoj, ki ga nekdo išče. Ponavadi je ljudem bolj pomembno to, da nimajo nepotrebnih težav s predpisi, z iskanjem kupcev, dvigovanjem telefonov ... Nekateri so v časovni stiski, zato raje pridejo k prodajalcu in vse opravijo v dveh urah. Pustijo svoj stari avtomobil in se odpeljejo z novim. Velikokrat se izkaže, da tisti, ki prodaja avtomobil, sploh ne zna prodajati in avtomobila dejansko ne more prodati oziroma ga lahko pretentajo preprodajalci vozil.

Kako lažje prodamo rabljen avtomobil?
Trenutno se težko prodajajo vsa vozila. Priporočljivo je narediti dobre fotografije avtomobila in jih skupaj z oglasom objaviti na internetnih straneh ponudnikov rabljenih vozil. Prodajalci naj poskusijo obiskati sejem rabljenih vozil. Avtomobili, stari od sedem pa tja do 15 let, se v tem trenutku najbolje prodajajo.

Sebastian Jeke svetuje, da se nakup opravi pri trgovcu. © Anže Petkovšek

 
Je priporočljivo ob nakupu s seboj pripeljati mehanika ali ne?
Priporočljivo je imeti s seboj nekoga, ki se spozna na avtomobile. Prodajalca lahko zaprosite, da preverite, ali je z vozilom vse v najlepšem redu.

Nakup rabljenega avtomobila v tujini svetujete ali odsvetujete?
Težko bi se opredelil. Osebno svetujem, da če se avtomobil že kupuje, da se tega ne naredi pri dotični osebi, ampak se to raje stori pri trgovcu. To je minimalen dejavnik, ki lahko izniči ali odbije tiste, ki iščejo priložnost, da enkrat prodajo avtomobil in nato nikoli več nimajo stikov s teboj. Nakup pa naj bo opravljen pri trgovcu, ki ima nekaj izkušenj. S tem lahko morebitne težave v primeru zapleta lažje odpravimo.

Kako vemo, ali ima avtomobil kilometre zavrtene nazaj?
To je zelo težko vedeti. Velikokrat se pri tem uštejejo tudi vrhunski strokovnjaki, ki te stvari delajo vsak dan. Če bo nekdo hotel poneveriti te stvari, jih tudi bo. Kljub servisni knjigi, za katero prodajalec trdi, da ima "pravo", bodo nekateri naredili marsikaj, da bodo ponaredili resnično stanje prevoženih kilometrov. Če avtomobil kupuješ v nedeljo na trgu, priporočam, da se ga odpelje preverit. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se veliko avtomobilov, ki jih mi v ponedeljek prodamo, potem ob nedeljah najde na avtomobilskem sejmu z manj kilometri. Ko kupec ugotovi, v kakšnem stanju je dejansko avtomobil, pa prodajalca ne more več dobiti.

Ali obstaja garancija pri rabljenih vozilih?
Odvisno od tega, kaj kupec pričakuje. So kupci, ki bi radi imeli za 500 do 1000 evrov nižjo ceno in hkrati dolgo garancijo. Oboje ni možno. Nepisano pravilo je, da če ti prodajalec spusti ceno, potem ne dobiš garancije, in obratno. Nekateri ponujajo leto dni garancije, pri nas jo damo en mesec, spet drugi en dan, spet tretji se držijo pravila "videno – kupljeno".

Koliko v povprečju potrebujete, da prodate rabljeno vozilo srednjega razreda?
Trenutno v času finančne krize od dva do štiri mesece. Pred recesijo smo avtomobil prodali v enem mesecu ali pa še prej.

 
Kako se pozna recesija pri prodaji in nakupu vozil?
Vedno je čas za nakup rabljenega vozila, ko človek avtomobil potrebuje. Čakati tri mesece, da bo cenejši, nima smisla. Isti človek lahko čaka 10 let in bo za avtomobil, ki je bil prej vreden 15.000 evrov, takrat dobil za 200 evrov.

Obstaja določen mesec v letu, ki je najprimernejši za prodajo?
Tendence se spreminjajo iz leta v leto. Ne moremo napovedati, kateri mesec bomo prodali več avtomobilov. Številke zelo nihajo.

Kateri avtomobili najbolje držijo ceno in koliko nov avtomobil izgubi na ceni v prvih dveh letih?
So avtomobili, ki lahko izgubijo tudi 50 ali celo 60 odstotkov nakupne vrednosti, na drugi strani pa so avtomobili, ki izgubijo 30 ali 35 odstotkov cene. Ni količnika, po katerem bi to ovrednotil. Da bi kakšen od avtomobilov bolje in dlje držal svojo ceno, pa ne drži.

Koliko padejo cene rabljenim avtomobilom ob prihodu nove linije vozil?
Cene lahko padejo med 20 in 30 odstotki. To se zgodi z zamikom šestih mesecev do enega leta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.