Avto
2288 ogledov

Pazite, da vas Hrvati ne oglobijo zaradi varnostne razdalje

Varnostna razdalja Saša Despot Neupoštevanje varnostne razdalje je pogost vzrok za prometno nesrečo. Fotografija je simbolična.
Hrvaška policija bo v skladu z avgusta sprejetimi dopolnili k prometnim predpisom kmalu začela preverjati varnostno razdaljo med vozili. Med počitnicami torej pazite, da se ne ujamete v past, ki na voznike v Sloveniji preži že od leta 2013.

Nadzor nad varnostno razdaljo namreč v državah Evropske unije ni nič novega, kazni za prekršek pa so povsod precej visoke. Spomnimo: pri nas morate za vožnjo s prekratko varnostno razdaljo plačati 200 evrov oziroma 100 evrov ob hitrem plačilu položnice. Na Hrvaškem bo takšen prekršek še dražji, saj boste, če vas bodo zalotili preblizu avtomobila pred vami, plačali 2.000 hrvaških kun, kar je približno 265 evrov, če pa boste kazen plačali v treh dneh, bo prepolovljena na 1000 kun oziroma dobrih 133 evrov.

varnostna razdalja | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Merjenje varnostne razdalje Policija priznava Avto Zaradi 1,1 metra prekratke varnostne razdalje visoka kazen

Kot piše hrvaški Jutarnji list, bo hrvaška policija z radarjem TruCAM II, kakršnega uporabljajo tudi slovenski policisti, preverjala, če sta avtomobila med seboj oddaljena vsaj za razdaljo, ki jo prevozita v dveh sekundah. Pri hitrosti 130 kilometrov na uro je to 70 metrov, kar se že na papirju zdi veliko, v resničnosti pa še toliko bolj. Vsekakor pa dovolj, da se vmes lahko vrine voznik z voznega pasu in potem ste seveda takoj v prekršku.

Merjenje varnostne razdalje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zakon sicer dovoli tudi izjemo, saj se v "ugodnih pogojih" lahko razmik med voziloma zmanjša na eno sekundo oziroma 40 metrov, a kot opozarjajo pri Jutarnjem listu, pravila o "ugodnih pogojih" niso dovolj dorečena, da ne bi moglo na straneh policije in voznikov prihajati do različnih tolmačenj in sporov.

Merjenje varnostne razdalje Varnostna razdalja Avto Naprava za varnostno razdaljo ima šibko točko

Kot so na podlagi vožnje z avtomobilom, ki je imel vgrajen indikator varnostne razdalje, ki se kaže ravno v sekundah (takšne imajo denimo renaulti ali modeli skupine PSA), ugotovili hrvaški kolegi, je zadostno razdaljo skoraj nemogoče oceniti brez pomoči merilne naprave. Tudi sami so se kot izkušeni vozniki z veliko kilometrino pogosto zmotili za vsaj pol sekunde.

DARS avtocesta varnostna razdalja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prišli so tudi do sklepa, da je vožnja z razdaljo manj od sekunde zelo tvegana, vendar pa se ji na zagrebški obvoznici skoraj niso mogli izogniti. Njihova opažanja so torej precej podobna slovenskim.

varnostna razdalja Slovenija Kaj je pravilo enaindvajset, dvaindvajset?
Komentarjev 1
  • Snežinko 14:42 02.januar 2020.

    Zadeva, ki še vedno ni dorečena je medlo celo omenjena v članku, a je zelo pomembna: vskakovanje tretjega avtomobila med dva, ki vozita s pravilno razdaljo. Tako je zadnji avtomatsko takoj v prekršku ,razen če "na črto" zabremza in s ...prikaži več tem tvega nalet od zadaj, s čimer bo spet on kriv. Torej...? Kako se v takem primeru to tolmači?