Avto
111 ogledov

Pazite, policija vam lahko zaseže avto

slovenija 01.07.2011 policija, policijska patrulja, kontrola, radar, ustavljanje Boštjan Tacol
Kot smo napovedali že pred dnevi, se najhujšim cestnim prekrškarjem odslej (znova) obetajo precej strožje kazni.

Pred dnevi smo pisali o namerah vlade, da v zakonodajo vrne nekatere določbe, ki do pred slabim letom že veljale, a jih je prejšnja vlada brez pravih pojasnil odpravila, denimo o zasegu vozila.

Vlada je tako na današnji seji tudi zares potrdila predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa, s katero bi se zaostrile kazni za voznike, ki ponavljajo prekrške

Novela med drugim predvideva zaseg vozila, če policist vozniku prepove vožnjo, ta pa z njo kljub temu nadaljuje. V tem primeru bi mu lahko, če bo novela v DZ sprejeta, policist takoj zasegel vozilo. Prav tako bi lahko policist vozilo zasegel, če za volan sede voznik, ki ima prepoved vožnje, ali če v naselju trikrat preseže hitrost za 30 kilometrov na uro.

Za zaostritev kazni za prometne prekrškarje so se po besedah ministra odločili po zadnjem dogodku na Slovenčevi cesti v Ljubljani, ko je vinjen voznik, ki je bil tudi brez vozniškega dovoljenja, do smrti povozil dve dekleti.

Novela tudi na novo opredeljuje pojem hujšega prekrška. To bi bil prekršek, za katerega so kot stranska sankcija določene najmanj tri kazenske točke. Prav tako novela zvišuje kazen za neupoštevanje znakov, s katerimi policija ustavlja, in neupoštevanje prepovedi nadaljnje vožnje. Kazen se v obeh primerih zvišuje z zdajšnjih 250 na 500 evrov. V takšnih primerih bi bilo po novem predvidenih tudi pet kazenskih točk, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Do leta 2050 brez smrtnih žrtev na cestah

Z novelo želijo na vladi slediti cilju, da se število prometnih nesreč s smrtnim izidom zmanjša na polovico, do leta 2050 pa na nič, je povedal Omerzel. Za pripravo novele so potrebovali 15 dni, pri njeni pripravi pa je sodelovala tudi stroka.

Zaradi nekaterih dosedanjih težav s tovornjaki v zimskem času pa novela tudi razširja pooblastila cestninskim nadzornikom na način, da bi ti po novem imeli možnost izločanja tovornjakov iz prometa.

Na novinarski konferenci po seji vlade je direktor urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic tudi povedal, da je minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant policiji izdal usmeritev, da se kazni za prometne prekrške ne pobira zaradi polnjenja proračuna, ampak da se pri tem upošteva statistika prometnih nezgod in interesi lokalnega prebivalstva. Po besedah Lajovica je bila namreč narejena analiza, ki je pokazala, da ni razlogov, da bi bistveno zaostrili kaznovalno politiko.

Komentarjev 14
  • privat 09:00 07.december 2013.

    še en zakon za malega človeka...

  • Sebastjan Kroflič 15:17 03.junij 2013.

    Na žalost pa je res tudi ta, da takšnih "manijakov" odvzem vozila ponavadi ne odvrne od vožnje, si pač "sposodijo" drugega...

  • JohnSmith30699 12:31 31.maj 2013.

    ko bo nova vlada bo nov zakon, kot vedno....edina dobra stvar od janševe vlade so bile vinjete in bolj normalne kazni...