Avto
16 ogledov

Pet hitrih ukrepov, da bo avto pripravljen

Jesen na cesti Žurnal24 main
Jesen z mrzlim in hladnim vremenom je te dni pokazala vse razsežnosti, temperature ponekod že blizu ledišča. Ste vi in vaš avto pripravljeni? Teh pet ukrepov lahko izvede vsak!

1. Spolzko. Ponekod v alpskih dolinah bodo temperature naslednja jutra blizu ničle, drugo pa le okoli pet stopinj. V takšnih razmerah letne pnevmatike lahko izgubijo sposobnost oprijema, zato predvsem zjutraj ne precenjujte njihovih zmogljivosti. Povečajte varnostno razdaljo, zavirajte previdneje!

2. Brisalci. Puščajo za sabo sled, cvilijo ... Ne varčujte na njih, ko pa je očitno, da so izrabljeni. Čist pogled je eden glavnih pogojev za varno vožnjo. Vzemite takšne brez fiksnega loka, saj so precej učinkovitejši. 

Tekočina proti zmrzovanju | Avtor: Licht-test.de Licht-test.de

3. Tekočina. Kdaj ste nazadnje preverili nivo tekočine za stekla? Je koncentrat sploh odporen na nizke temperature? Ko bo padla prva slana, vam bo še kako žal za vašo lenobo.

4. Akumulator. Ošvrknite s pogledom akumulator in spoje s kablom. Če so obloženi z "zelenim volkom", jih očistite z ustrezno krtačo, za čiščenje akumulatorja na sploh je zelo dobra mešanica sode bikarbone in vode. Če akumulator kaže znake izrabe (težaven zagon), potem brž v trgovino po novega.  

5. Tudi to je obvezna oprema. Odstranite iz avta vso poletno kramo, ki zgolj obtežuje vozilo. Če niste ravno "frik," menda trenutno ne potrebujete prtljažnika za kolo, mar ne? V avto pa ta hip že sodijo topla odeja in lopata, pa sprej za odmrzovanje ter svetilka. In kakšna tablica čokolade. Nikoli se ne ve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.