Avto
1007 ogledov

Pet pravil za pravilno pranje v avtopralnici

Avtopralnica Profimedias
Kaj morate vedeti, preden zapeljete avto med krtače.

Nekoč je bila vsaj kakšna urica med vikendom rezervirana za gobo in vedro, danes pa obrt pranja avtomobila doma izumira. Vzdrževanje čiste avtomobilske zunanjosti pa ima veliko pozitivnih lastnosti, od tega, da čist avto lepo izgleda, do tega, da podoba avtomobila veliko pove o karakterju njegovega lastnika. Pa tudi - čist avto je varnejši avto.

Pri ADAC-u so pripravili pet zlatih pravil, ki jih velja spoštovati preden avto zapeljete v avtopralnico. 

1. Plačati več ne pomeni vedno dobiti več. Pri pranju v avtopralnici velja, da tudi osnovni programi lahko zelo dobro očistijo avtomobil in tudi povsem zadostijo. Dodatni programi so največkrat dobri predvsem za oči, ne pripomorejo pa bistveno k resnični čistosti. Je pa vsaj pozimi dobro poseči tudi po programu za pranje podvozja. 

2. Pred pranjem si oglejte druge avtomobile. Avtopralnice se med seboj razlikujejo. Razlika v učinkovitosti med posameznimi avtopralnicami je lahko zelo velika, k temu veliko doda pravilno in redno vzdrževanje upravljalca. Zato je pametno, da se pred pranjem v neki avtopralnici najprej ozrete po avtomobilih, ki prihajajo iz nje in ocenite, kako kvalitetno so očiščeni.

3. Pravilna priprava avtomobila. Seveda je logično, da je potrebno zapreti vsa okna, odviti štrlečo strešno anteno in morebitni prtljažnik. Pomislite pa tudi na senzor za dež, zato povsem izklopite brisalce. Upoštevajte vsa navodila osebja.

4. Predpranje izrednega pomena. Pred krtačenjem je nujno, da avtomobil najprej očistimo z vodno pištolo pod pritiskom. Le na ta način se bo trdovratna umazanija vdala, resnično očiščena pa bodo tudi bolj skrita mesta, kamor metlice ne sežejo učinkovito - platišča, ogledala, spojlerji ...

5. Kako ukrepati v primeru škode. Nepravilno vzdrževane metlice lahko avtomobil poškodujejo in na njem pustijo praske. Je pa takšne poškodbe zelo težko dokazovati. Pomembno je, da svoj avtomobil takoj po končanem čiščenju in sušenju temeljito pregledate in se v primeru poškodb na laku takoj obrnete na osebje. Poznejše pritožbe bodo veliko težje upoštevane.

dezurni@zurnal24.si

Več vsebin s področja avtomobilizma tudi na med.over.net.

Komentarjev 1
  • vzev 13:41 11.maj 2015.

    Še vedno je najbolje avto oprati doma, ali pa ga vsaj peljati v ročno avtopralnico. Ker tele krtače naredijo prav vidne lise, in je od daleč videti, kateri avto se čisti v avtopralnici.