Avto
23 ogledov

Petina se jih požvižga na točo

V raziskavi smo vas spraševali, na kakšen način obvarujete avtomobil pred točo. Kar petina vas je odgovorila, da ga ne zaščitite, 39 odstotkov anketirancev pa ima sklenjeno zavarovalno polico.

V raziskavi je tokrat sodelovalo 509 anketirancev, prav zna pa se zgoditi, da je imel kdo od njih v sredo opravka s točo, ki je klestila po Sloveniji. 41 odstotkov jih meni, da je dovolj, da imajo doma garažo, dva odstotka manj se toči "upira" z zavarovalno polico, 20 odstotkov vprašanih pa se požvižga na točo.

Nasveti v boju proti toči
Ponudba zaščite proti toči je iz leta v leto večja, enako pa velja tudi za povpraševanje. Še vedno je na voljo veliko pregrinjal, ki ne nudijo optimalne zaščite predvsem pred veliko točo, ki je v zadnjih letih vse pogostejši pojav. Med zaščitami gre največkrat za ponjavo, ki jo uporabnik po potrebi v slabi minuti razprostre čez karoserijo. Največkrat uporabljen material je najlon, pod katerim je všita podloga iz pinjenega polietilena, dražji sistemi pa vključujejo še mehurčkasto folijo in tylen. To dvoje namreč nudi večjo zaščito predvsem pri težjih padavinah. Na trgu so se razširile tudi mreže, ki so razprostrte na samostoječi konstrukciji iz aluminija.

Varnost na prvem mestu
Ko vas med vožnjo ujame toča, je ključnega pomena, da vozilo ustavite varno in na zato primernem mestu. Ustavljanje pod nadvozi in v tunelih ter na avtocesti je kaznivo in lahko resno ogrozi človeška življenja. "Če nas med vožnjo zajame hudo neurje, moramo ravnati prisebno," opozarja inštruktor varne vožnje Vojko Safran iz AMZS-ja. Zato poskrbite, da bo vaša varnost in varnost drugih v prometu optimalna, preden boste začeli z razvijanjem ponjave. Pomembna alternativa pa je še vedno primerno zavarovanje, ki vam lahko prihrani marsikatero skrb in stroške.

Predvsem pa je napačna miselnost, da je ob škodnem primeru z uveljavljanjem zavarovanja veliko dela. Dela je povsem enako, kot če avta nimate zavarovanega, stroški z odpravljanjem pa lahko sežejo tudi močno čez tisoč evrov. Najboljša pa je še vedno kombinacija preventivne zaščite v obliki ponjave ali garaže kot kurativne v obliki zavarovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.