Avto
843 ogledov

Peugeot 2008 pri nas od 13.990 evrov

Peugeot 2008
1/21
M. P.
Model 2008 je pravi izdelek v pravem trenutku, so prepričani pri Peugeotu. Mali križanec želi ugajati s prilagodljivim dizajnom, uporabnostjo in raznovrstno opremo.

4,15 metra dolgi peugeot 2008 je postavljen na platformo modela 208, z njim si deli tudi veliko oblikovnih podobnosti, čeprav mu ne moremo oporekati svojstvenosti, še posebej ko govorimo o zašiljenih prednjih lučeh, stopničasti strehi ali urejenosti notranjosti. Ta je deloma povzeta po manjšem kolegu, znova so denimo uporabili trik z zelo majhnim volanskim obročem, tako da voznik merilnike opazuje prek njega in ne vmes, kot pri veliki večini ostalih avtomobilov. Ker se v 2008 sedi višje, pa bo verjetno precej manj pripomb nad to rešitvijo, ki je na račun dobrega pregleda v 208 zahtevala manj idealno nastavitev sedeža.

Zanimiv detajl je "letalska" oblika ročice ročne zavore. Izpostaviti velja velik multifunkcijski ekran na dotik pri boljših dveh opremskih paketih ctive in allure, prek katerega je mogoče enostavno nadzirati infotainment vozila in njegove nastavitve. Oba paketa imata tudi dvopodročno klimatsko napravo, ročna pa je serijska pri vstopni opremi access. 

Novinec je razmeroma prostoren notranjost tako za potnike kot prtljago, za slednjo je na voljo od 350 do 1172 litrov prostora. 2008 ni na voljo s štirikolesnim pogonom, je pa mogoče kot dodatno opremo naročiti "grip control", poznan že iz večjega skrižanega brata 3008. Prek vrtljivega gumba voznik odvisno od podlage odreja, kako naj se na prednji par koles odmerja motorni navor. Posebnost tega sistema je, da je zato avtomobil serijsko opremljen s celoletnimi pnevmatikami.

Drug omembe vreden dodatek je samodejni parkirni asistent, nima pa 2008 še nobenih drugih aktivnih varnostnih pomagal, denimo samodejnega zaviranja pri nižjih hitrostih. Je pa zato vsaj za pasivno varnosto dobro poskrbljeno, serijskih je šest blazin.

Motorna paleta in cene

Tako kot je zadnje čase običajno pri avtomobilih takihle mer, je 2008 mogoče izdatno personalizirati. Če kupec ne izbere velike panoramske steklene strehe, lahko naroči vsaj ambientalno osvetlitev z LED trakovi (serijska pri opremi allure). Tu so še barvni pokrovi notranjega in zunanjih retrovizorjev, obilica barv in platišč, v sebi najljubši barvi je mogoče naročiti celo pokrove za platišča. 

Za najmanj 13.990 evrov

Za pogon skrbita dva bencinska in trije dizelski motorji, pri 1,2 VTi in 1,6 e-HDi je na voljo tudi robotiziran šeststopenjski menjalnik. Vstopni model 2008 access 1,2 VTi s 82 KM, kovinsko barvo in radiem MP3 se prične pri 13.990 evrih, enako opremljeni dizel 1,4 HDi pa pri 15.590 evrih. Do opreme active je 1.300 evrov razmika, do že res bogate allure pa je še 1.500 evrov.
Glede na vse bolj popularni trg malih križancev želijo pri uvozniku na mesec prodati po 40 vozil. Kaj porečejo na to nissan juke, opel mokka, chevrolet trax in čisto novi renault capture, ki želijo prav tako odrezati svoj kos pogače v vse bolj popularnem razredu malih multipraktikov, pa bomo prav kmalu videli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.