Avto
23 ogledov

Peugeoti, citroëni in opli si bodo podobni

Philippe Varin, PSA Reuters
Opli, peugeoti in citroëni bodo v prihodnje imeli veliko skupnega. Korporaciji GM in PSA sta namreč podpisali dogovor o globalnem zavezništvu. Leta 2016 že tudi prva skupna vozila.

Gigant GM je po prestrukturiranju na stari poti slave, kar pa ne bi mogli trditi za njegovo evropsko znamko Opel, ki se kar ne more izviti iz rdečih številk. GM Europe je tako lani imel za 560 milijonov evrov izgube. Na drugi strani je francoski konglomerat PSA, v katerega sta združena Citroën in Peugeot, približno enako izgubo pridelal zgolj v zadnjem polletju lanskega leta.

Na podlagi takšne situacije je sredina napoved o tesnem sodelovanju med GM, ki se z Volkswagnom bori za naslov največjega proizvajalca na svetu, in PSA, ki je po prodaji lani zasedel osmo mesto v svetu, precej bolj razumljiva, saj naj bi s sinergijo pri izgradnji platform in delitvi določene tehnologije v naslednjih petih letih privarčevala 1,5 milijarde evrov.

Dogovor določa, da bo GM odkupil sedem odstotkov deleža francoskega podjetja in tako postal največji delničar za družino Peugeot. Podjetji bosta sodelovali pri nakupih delov in materiala za proizvodnjo avtomobilov ter pri oblikovanju in inženiringu. Dogovor bo za GM pomemben predvsem na evropskem trgu, Francozi pa si v zameno obetajo še lažji prodor na nove trge in dodatno kleščenje stroškov, kar pa po mnenju analitikov v primeru obeh družb pomeni odpuščanja.

Avtomobile bosta korporaciji sicer še naprej prodajali neodvisno drug od druge in ostajata konkurentki. Najprej naj bi bili prihranki sicer majhni, vendar pa se bodo povečali kasneje, ko bodo oblikovali nova vozila. Prva skupna naj bi se pojavila leta 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.