Avto
1630 ogledov

Pijane voznike bodo pri Volvu serijsko preganjali

Volvo notranja kamera Volvo
Volvo bo že zelo kmalu začel serijsko vojno proti pijanim in zamaknjenim voznikom.

Zavezo, da bodo vedno stremeli k izdelovanju najbolj varnih avtomobilov na svetu, pri Volvu izkazujejo že 60 let. Prav te dni namreč obeležujejo obletnico, ko so v svoje avtomobile kot prvi na svetu uvedli tritočkovni varnostni pas. In svoj izum takoj delili z ostalimi proizvajalci, da so lahko sledili njihovemu zgledu. Samo na ta način so do danes ohranili več kot milijon življenj.

Kot so Švedi v kitajski lasti sporočili na včerajšnji predstavitvi načrtov glede varnosti, bodo pri Volvu v prihodnjih letih začeli zelo aktivno naslavljati nekatere zelo pogoste vzroke za nesrečo - hitrost, vožnjo pod vplivom, utrujenost in nepozornost. Glede hitrosti so že pred dnevi napovedali, da bodo z letom 2021 vsem svojim modelom najvišjo hitrost omejili na 180 km/h. 

Volvo V 60 Avto Volvo bo vsem svojim vozilom omejil hitrost

Prihajajajo kamere v avtu

Zelo zanimiv pa je tudi drugi napovedani ukrep, s katerim naslavljajo ugotovitev, da je kar za tretjino smrtnih žrtev v ZDA (in tudi v Sloveniji), kriv voznik pod vplivom alkohola ali mamil. Zato bodo v notranjost čisto vseh svojih modelov "v nekaj letih" serijsko vgradili kamere, ki bodo spremljale obnašanje voznika. Če bodo zaznale, da voznik zaradi vplivov alkohola, mamil, utrujenosti, distrakcije ali zdravstvenih težav ne spremlja razmer na cesti, bo avto na podlagi sistemov avtonomne vožnje prevzel nadzor in po potrebi varno ustavil avto. Ob tem bi lahko sprožil tudi klic na daljavo na Volvovo asistenco. 

Med zanimivostmi je še napoved, da bo Volvo uvedel serijsko tehnologijo Care Key, torej ključ, na katerem bo lastnik lahko omejil nekatere funkcije, preden ga bo predal v roke recimo svojih otrok. Nekaj podobnega pri Fordu poznajo že več let. 

Volvo V 60 Avto Po dolgih letih je V60 pravi izzivalec nemških športnih karavanov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 16:28 21.marec 2019.

    Naj namestijo kamere ,ki bodo beležile odlaganje smeti v okolju !

  • URIAH HEEP 13:01 21.marec 2019.

    Prvo gps, pol še mikrofone a zdaj pa še kamere, ki nas bodo snemale? Vse v imenu varnosti "elite".