Avto
23 ogledov

Plačali boste tisoč evrov

blatna cesta Shutterstock
V prihodnjih dneh, ko vremenoslovci napovedujejo ohladitev s padavinami, bodite na cesti še posebej pozorni na blato in drugo umazanijo. Posamezniku, ki zamaže cestišče, grozi visoka kazen.

Jesen je čas pospešenih kmetijskih opravil in marsikateri kmetijski stroj s kolovozne poti ali njive s seboj na cesto prinese veliko zemlje, ki pa je lahko za voznike zelo nevarna. Podobni prizori se v prihodnjih dneh, ko bo zemlja razmočena, obetajo tudi v bližini gradbišč, pa tudi običajni vozniki osebnih vozil morajo paziti, ko se vračajo z gobarjenja ali izleta izven asfaltiranih cest.

Peti člen zakona o cestah določa, da je na cestišču javne ceste prepovedano razsipati sipek material, nanašati blato, ga onesnažiti z oljem, mazili in drugimi snovmi.

Preden se vključi v promet na javni cesti, mora voznik z vozila odstraniti zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

Zakon posameznikom grozi s kar tisoč evri kazni, pravne osebe ali samostojni podjetniki pa morajo plačati štiri tisoč evrov kazni.

Kaj storiti

V primeru, da se približate umazanemu odseku, prilagodite hitrost, vendar pa zaradi spolzkega vozišča nikar ne zavirajte sunkovito, še posebej če ste brez sistema ESC ali celo ABS. Izognite se večjim kosom blata, ki lahko pri veliki hitrosti poškodujejo podvozje avtomobila. Če opazite zamazano cestišče, o tem obvestite policijo ali upravljavca cest.

Komentarjev 2
  • privat 15:50 03.oktober 2011.

    država je poskrbena za svoje..nedelovce,kdo pa bo poskrbel za delovsko klaso??

  • jst 23:10 01.oktober 2011.

    Pri nas se je na cesto usipal kamenje da so ga še nekajkrat odpeljali z tovornjakom pa je bilo vse na novo zgrajeno pa dvomim da je kdorkoli odgovarjal za šlampasto narejeno cesto oziroma dograjeni pločnik