Avto
1639 ogledov

Plutovina je v Mazdinih genih

mazda zgodovina
1/9
Mazda
Japonska avtomobilska znamka Mazda ima zelo zanimivo zgodovino z vrsto posebnosti, med katerimi je tudi njen začetek.

V začetku namreč pri Mazdi niso izdelovali avtomobilov, ampak plutovino.

Manj znano dejstvo je, da je avtomobilska tovarna, ki jo danes poznamo kot Mazdo, leta 1920 nastala kot tovarna plutovine Toyo Cork Kogyo. Na to je Mazda opozorila s svojim prvim električnim avtomobilom, križancem mazda MX-30, ki so mu v kabino vgradili elemente iz tega okolju prijaznega materiala.

mazda zgodovina Začelo se je 1920 Avto 100 let: Od Toya Cork Kogyo do ugledne znamke avtomobilov

mazda zgodovina | Avtor: Mazda Mazda

Lokalna proizvodnja

Odločitev za proizvodnjo plutovine v Hirošimi tistega časa ni bila posebno težka, saj v regiji raste veliko plutovcev, iz katerih so pridobivali plutovino, ki jo je rabila predvsem živahna industrija lesenih ladij. V podjetju se je novembra 1921 zaposlil tudi poznejši ustanovitelj avtomobilske znamke Mazda Jujiro Matsuda, ki se je tedaj v svoj rojstni kraj vrnil iz Osake, kjer je po vajeništvu v kovaški delavnici ustanovil lastno livarno.

Mazda muzej Avto Spoznajte 74-letnega Nemca, ki ima prek 120 japonskih otrok

Čeprav je imel izkušnje v obdelavi kovin, se je Matsuda hitro znašel tudi v proizvodnji plutovine, ki jo je izboljšal z izumom prešanih plutovinastih plošč in drugimi izumi. Kljub določenim težavam je podjetje, v katerem je sčasoma postal predsednik, na trg lansiralo vrsto novih izdelkov, med katerimi so bili tudi izolacijski in materiali za blaženje udarcev.

mazda zgodovina | Avtor: Mazda Mazda

Prehod na strojegradnjo

Po preimenovanju v Toyo Kogyo leta 1927 se je podjetje začelo opuščati proizvodnjo plutovine. Usmerjati se je začelo v proizvodnjo strojev, leta 1931 pa je izdelalo tudi prvi trikolesni poltovornjak mazda GO, začetnika Mazdine proizvodnje motornih vozil. Leta 1944 so proizvodnjo plutovine dokončno povsem predali podjetju Uchiyama Manufacturing Corp.

Mazda MX-30 Iz Ljubljane Avto Nova Mazda MX-30 pravi: "Jaz nisem baterija na kolesih!"

Glede na takšno zgodovino so se Mazdini oblikovalci v iskanju naravnega okoljsko vzdržnega materiala za mazdo MX-30 odločili za plutovino, ki izhaja iz njene zgodovine. Glavni oblikovalec avtomobila Youichi Matsuda, je ob tem povedal: »Ko je bila ustanovljena tovarna Toyo Cork Kogyo, tehnologije za obdelavo plastika in gume še niso bile tako razvite kot danes, zato so plutovino uporabljali kot alternativni material za tesnila in stene. Ko pa je po drugi svetovni vojni proizvodnja gume in plastike dosegla industrijsko raven, se je plutovina počasi umaknila v ozadje. A glede na to, da v Mazdini zgodovini zaseda tako pomembno mesto, je prav, da smo jo uporabili v kabini mazde MX-30.«

Mazda 3 Avto Učinkovita kombinacija dveh svetov

mazda zgodovina | Avtor: Mazda Mazda

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.