Avto
57 ogledov

Pnevmatika govori, jo poslušate?

Pnevmatika, guma Shutterstock
Ali prepoznate, kaj želi povedati vaša pnevmatika?

Pnevmatike imajo eno ključnih vlog za varno vožnjo, še posebej v zahtevnih vremenskih razmerah hladenejše polovice leta. Od njihovega stanja je odvisno, kako hitro in učinkovito bo avto zaviral in kako se bo obnašal v ovinkih. Velikokrat so podvržene težkim obremenitvam, vožnja čez visoke robove pločnikov ali po naluknjanih cestah puščajo za seboj posledice. Še tako dober avto je brez dobrih in izpravnih pnevmatik lahko zelo nevaren.

Pnevmatike je zato potrebno redno spremljati, tako vizualno kot z merjenjem ustreznega tlaka. 

Znaki za alarm so:

- Razpoke ali zareze na obodu.

- Nesorazmerna obraba dezena. Razlogi so lahko premajhen tlak, poškodbe podvozja ali neuravnoteženost optike.

- Izrabljen dezen. Večina pnevmatik ima posebne indikatorje, ki opozarjajo, kdaj je dosežena kritično nizka globina in je čas za nove pnevmatike. Za zimske je najmanjša še dovoljena globina 3 mm, za letne pa 1,6 mm, čeprav je priporočljivo pnevmatike menjati veliko prej.

- Balončki in žulji. Če opazite katerega od njih na stranskem obodu, nemudoma po novo pnevmatiko, saj je to zelo šibka točka pnevmatike.

- Pretirane vibracije med vožnjo. Morda je razlog v slabi centriranosti pnevmatik, lahko pa gre tudi za poškodbe na pnevmatikah. Ne ignorirajte vibracij in čim prej poiščite pomoč strokovnjaka.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.