Avto
171018 ogledov

Po avtocesti po novem lahko s 150 km/h

Avtocesta omejitev Profimedia
Država je potrdila predlagane spremembe, od novega leta na določenih odsekih avtoceste najvišja hitrost zvišana s 130 na kar 150 km/h.

Češka uvaja eno največjih reform svoje prometne zakonodaje, potem ko se je konec avgusta predsednik države Petr Pavel podpisal pod na novo sprejeti zakon. Ta bo stopil v veljavo s 1. 1. 2024.

Ena ključnih novosti je, da bo na določenih odsekih avtocest najvišja hitrost povišana kar na 150 km/h.

Trenutno gre samo za odseke na povsem novi avtocesti D3, ki bo, ko bo končana, povezovala Prago s Češkimi Budjevicami na jugu države proti meji z Avstrijo (Linz). Skupaj bo dolga 172 kilometrov.

Že zgrajeni odseki so primerni tudi za nekoliko večje hitrosti, opremljeni so s spremenljivo signalizacijo ter telemetrijo. V primeru slabega vremena bo omejitev nižja. Oblasti so napovedale tudi uvedbo številnih merilnikov hitrosti, ki bodo nadzirali spoštovanje omejitve, poroča Novinky.cz. Debata o zvišanju hitrosti je v državi potekala več let.

S tem bo Češka postala država z največjo dovoljeno hitrostjo na avtocesti v Evropi, izvzemši Nemčijo, ki pozna odseke brez omejitve. A tudi v tej državi so bili že večkrat poskusi, da bi uvedli zgornjo mejo. Za zdaj ima najvišje postavljeno omejitev (poleg Nemčije) Bolgarija, kjer se lahko legalno vozite s 140 km/h.

To hitrost so pred leti testirali tudi na določenih odsekih v Avstriji, a so spoznali, da ima večja hitrost na dejansko pretočnost prometa zelo malo vpliva, na drugi strani pa precej poveča porabo goriva in hrup. Več držav pa je največjo avtocestno hitrost v zadnjih letih znižalo, na primer Španija (120 km/h) ali Nizozemska (prek dneva le 100 km/h). Največje češke hitrosti marsikateri novejši model avtomobilov morda sploh ne bo dosegel, saj vse več proizvajalcev baterijskih vozil omejuje največjo hitrost v korist dosegu in zaščiti baterije.

Hitrost meritve | Avtor: Profimedia Profimedia

Odslej lahko vozijo brez vozniške ...

Novi češki zakon uvaja še številne dodatne novosti. Tako je zaostril politiko kazenskih točk, prvič pa bodo dovolili opravljati izpit za avto tudi mladoletnikom in sicer s 17 leti. Do dopolnjenega 18. rojstnega dne bodo morali voziti z mentorjem. Podoben pristop že dolgo poznamo v Sloveniji. 

Od 1. januarja prihodnje leto češkim državljanom na njihovih cestah niti ne bo več treba nositi s seboj vozniškega dovoljenja. Zadostoval bo kak drug osebni dokument, na primer osebna izkaznica.

Za najhujše kršitve v prometu so predpisane hujše kazni. Prav nič pa še naprej ne popuščajo glede alkohola v prometu. Češka bo tako ostala ena tistih evropskih držav, kjer je dovoljena stopnja alkohola za vse voznike 0,0.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Niki003 15:37 12.september 2023.

    Naj da avtor tega članka odpoved ogabni ste s tem zavajanjem

  • AnzeSmolej 15:22 10.september 2023.

    Ne razumem, država je naša. vladamo mi, politike postavljamo MI, zakaj potem ni tako kot hočemo MI!? Ker sem prepričan da je 80% državljanov ZA da dvignemo na VSAJ 150kmh

  • vzev 15:03 10.september 2023.

    Edino logično. Hitrosti bi bilo krepko povečati.